Live: Debat over de Tijdelijke wet Klimaatfonds – Tweede Kamer.
De Tweede Kamer debatteert op dinsdag 4 juli over de Tijdelijke wet Klimaatfonds. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) komt hiervoor naar de Kamer
Sprekerslijst:
1. R.M. Boucke D66 12 min
2. S.C. Kröger GroenLinks 10 min
3. E. Boutkan Volt 8 min
4. W.R. van Haga Groep Van Haga 8 min
5. S.P.A. Erkens VVD 15 min
6. F.W. Futselaar SP 15 min
7. C. Teunissen PvdD 10 min
8. J. Thijssen PvdA 10 min
9. A. Kops PVV 7 min
10. P.A. Grinwis ChristenUnie 12 min
11. C.A.M. van der Plas BBB 10 min
12. H. Bontenbal CDA 12 min
13. C. Stoffer SGP 10 min
14. F.J.H. Jansen FVD 5 min
Voorzitter: Roelien Kamminga.
Het Klimaatfonds is een begrotingsfonds waarmee maatregelen betaald kunnen worden om broeikasgassen zoals CO2 te verminderen. In het coalitieakkoord is afgesproken de afname van broeikasgassen in lijn te brengen met de Europese klimaatwet. Volgens deze klimaatwet moet Nederland in 2030 ten minste 55 procent minder broeikasgassen uitstoten in vergelijking met 1990. Ook wordt vastgelegd dat Nederland in 2050 klimaatneutraal moet zijn.
Forse maatregelen en investeringen nodig
Ondanks de inspanningen van afgelopen jaren ligt Nederland niet op koers om deze doelen voor broeikasgasreductie te behalen. Daarom zijn er de komende jaren forse maatregelen en investeringen nodig, vindt het kabinet. Het Klimaatfonds is bedoeld om op middellange termijn middelen te reserveren en beschikbaar te stellen. Het wetsvoorstel regelt onder meer de doelstelling van het fonds en de aard van de uitgaven. Het voorstel wijst de minister van Klimaat en Energie als fondsbeheerder aan.
Wetgevingsrapporteurs
De vaste commissie voor EZK heeft de Kamerleden Raoul Boucke (D66) en Suzanne Kröger (GroenLinks) aangesteld als wetgevingsrapporteurs voor de Tijdelijke wet Klimaatfonds. Zij hebben zich grondig verdiept in het wetsvoorstel, zodat de Kamerleden in de commissie de parlementaire behandeling met veel kennis van zaken kan doen. De rapporteurs hebben het wetsvoorstel en bijbehorende documenten onderzocht op relevante kwaliteitsaspecten en gesprekken met experts gevoerd. Op 26 juni 2023 brachten zij hun eindrapport uit.
Klimaatverandering tegengaan
In de kabinetsaanpak over wijzigingen in het klimaatbeleid geeft minister Jetten aan dat de zeespiegel stijgt en dat klimaatverandering negatieve gevolgen meebrengt voor de gezondheid. Daarnaast schrijft hij dat de verandering van het klimaat tot meer migratie leidt en dat daardoor ook tekorten aan voedsel en water kunnen ontstaan. Het kabinet wil bijdragen aan oplossingen en meer doen om klimaatverandering tegen te gaan.
CO2-uitstoot verminderen
Het kabinet wil de CO2-uitstoot omlaag brengen, onder andere door toe te werken naar een CO2-neutraal elektriciteitssysteem waarin fabrieken inspelen op slimmer gebruik van elektriciteit. Daarnaast wordt er ook meer gevraagd van de industrie op het gebied van vergroening: bedrijven die verduurzamen kunnen volgens de plannen rekenen op ondersteuning van de overheid.
Bestaande bouw verduurzamen
Ook van de burgers verlangt het kabinet hulp ten behoeve van het klimaat. In 2030 moeten ‘miljoenen bestaande woningen en gebouwen’ verduurzaamd zijn. Bestaande bouw met energielabels E, F en G heeft de prioriteit. Mensen die hun huis willen verduurzamen, worden daarbij geholpen.
———————–
Na verwerking verschijnen alle livestreams in een afspeellijst;
https://www.youtube.com/playlist?list=PL32eMIgU_tiVkfPHcr2wpz4xcGWoxUyPI
———————–
Disclaimer
Iedereen is hier vrij om zijn mening te uiten, zonder een ander daar persoonlijk mee lastig te vallen. Zelfpromotie & dreigementen zijn niet toegestaan!
Ik wil iedereen de mogelijkheid geven zich te uiten maar hou het leuk. Als je het niet eens bent met elkaar, blokkeren kan via de puntjes naast iemands bericht.
In verband met ieders eigen veiligheid en mijn verantwoordelijkheid kan ik geen links toestaan in de chat.
NL
De vrijheid van meningsuiting is in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Dit grondwetsartikel regelt in de eerste plaats dat niemand vooraf toestemming van de overheid nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat noemen we het verbod van censuur.
Vrijheid van informatie (of informatievrijheid) verwijst naar de bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting met betrekking tot de internet- en informatietechnologie (zie ook digitale rechten).
EU
Artikel 11 – De vrijheid van meningsuiting en van informatie
1. Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te hebben en de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeën, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.
2. De vrijheid en de pluriformiteit van de media worden geëerbiedigd.
———————–
U bent vrij om deze beelden te delen.
BRON: Tweede Kamer
Bedankt voor het kijken.
———————–