[LIVE] Debat over de Kabinetsformatie (eindverslag Kim Putters) – Formatiedebat Tweede Kamer

0
3141

Live: Debat over de Kabinetsformatie (eindverslag informateur Kim Putters) – Formatiedebat Tweede Kamer.

De Tweede Kamer debatteert op woensdag 20 maart vanaf 10.15 uur over de kabinetsformatie. Informateur Kim Putters is aanwezig om zijn verslag van deze informatieronde toe te lichten. Putters overhandigde dit verslag op 14 maart aan Kamervoorzitter Martin Bosma.

Sprekerslijst:
1. G. Wilders PVV 5 min
2. F.C.G.M. Timmermans GroenLinks-PvdA 5 min
3. D. Yesilgöz-Zegerius VVD 5 min
4. P.H. Omtzigt NSC 5 min
5. R.A.A. Jetten D66 5 min
6. C.A.M. van der Plas BBB 5 min
7. H. Bontenbal CDA 5 min
8. J.P. Dijk SP 5 min
9. S.R.T. van Baarle DENK 5 min
10. E. Ouwehand PvdD 5 min
11. T.H.P. Baudet FVD 5 min
12. C. Stoffer SGP 5 min
13. M.H. Bikker ChristenUnie 5 min
14. L.A.J.M. Dassen Volt 5 min
15. B.J. Eerdmans JA21 5 min

Vak K: Informateur Kim Putters.

Steun Arnews ▶ https://streamelements.com/arnews/tip / https://bit.ly/Arnews )
(Donatiealerts komen in beeld tijdens schorsingen & pauzes)

Tijdens het debat zal de Kamer ook spreken over de vervolgstappen in het formatieproces. Aansluitend vinden stemmingen plaats over ingediende moties tijdens het debat. Zo bepaalt de Tweede Kamer de volgende stap in de formatie.

Informateur
De uitkomst van dat debat kan zijn dat de Tweede Kamer één of meer informateurs aanwijst. Welke opdracht deze precies krijgt en wanneer die afgerond moet zijn, spreekt de Kamer af in dit debat.

Wat doet een informateur?
De informateur wordt aangewezen door de Tweede Kamer, dat gebeurt per stemming. De Tweede Kamer geeft de informateur een opdracht mee. Het is de taak van de informateur een specifieke coalitie te onderzoeken en de onderhandelingen tussen fracties aan de formatietafel te begeleiden. De Kamer kan gedurende het proces om te komen tot een nieuw kabinet, meerdere informateurs benoemen. De informateur begeleidt de onderhandelingen tussen de betrokken fracties.

Putters voerde de afgelopen weken gesprekken met fractievoorzitters en experts over de mogelijkheden voor vruchtbare politieke samenwerking in de vorm van een extraparlementair, gedoog- of minderheidskabinet. In zijn eindverslag doet de informateur het voorstel tot een programkabinet dat steunt op een hoofdlijnenakkoord. De formateur en de voorzitters van de vier fracties (PVV, VVD, NSC en BBB) streven naar een goede, evenwichtige mix van bewindspersonen van binnen en van buiten de politiek die in zijn geheel recht doet aan de verkiezingsuitslag, waarbij de politiek leiders van de vier fracties leden van de Tweede Kamer blijven.

Opdracht
Informateur Putters startte op 14 februari 2024 met zijn opdracht. Op donderdag 14 maart overhandigde hij zijn eindverslag aan Kamervoorzitter Martin Bosma. Eerder in het formatieproces trad Ronald Plasterk op als informateur. Hij presenteerde zijn eindverslag op 12 februari 2024.

——————————-
Na verwerking verschijnen alle livestreams in een afspeellijst;
https://www.youtube.com/playlist?list=PL32eMIgU_tiVkfPHcr2wpz4xcGWoxUyPI
————————————
Disclaimer
Iedereen is hier vrij om zijn mening te uiten, zonder een ander daar persoonlijk mee lastig te vallen. Zelfpromotie & dreigementen zijn niet toegestaan!
Ik wil iedereen de mogelijkheid geven zich te uiten maar hou het leuk. Als je het niet eens bent met elkaar, blokkeren kan via de puntjes naast iemands bericht.

In verband met ieders eigen veiligheid en mijn verantwoordelijkheid kan ik geen links toestaan in de chat.

NL
De vrijheid van meningsuiting is in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Dit grondwetsartikel regelt in de eerste plaats dat niemand vooraf toestemming van de overheid nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat noemen we het verbod van censuur.
Vrijheid van informatie (of informatievrijheid) verwijst naar de bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting met betrekking tot de internet- en informatietechnologie (zie ook digitale rechten).

EU
Artikel 11 – De vrijheid van meningsuiting en van informatie
1. Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te hebben en de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeën, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.
2. De vrijheid en de pluriformiteit van de media worden geëerbiedigd.
————————————
U bent vrij om deze beelden te delen.

Bedankt voor het kijken.
————————————
BRON: Tweede Kamer

Arnews, voor uw dagelijkse dosis politiek ▶ https://bit.ly/2V7xP3O