Live: Debat over rapport parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening – Tweede Kamer.
De Tweede Kamer debatteert op dinsdag 23 april en donderdag 25 april over het rapport ‘Blind voor mens en recht’ van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening.
Sprekerslijst:
1. L.C.J. Stultiens GroenLinks-PvdA 15 min
2. J.P. Dijk SP 15 min
3. A.J. Flach SGP 8 min
4. P. Bamenga D66 12 min
5. J.N. van Vroonhoven NSC 10 min
6. R.J. Kamminga VVD 12 min
7. S.R.T. van Baarle DENK 10 min
8. M.C.G. Keijzer BBB 10 min
9. D.G.M. Ceder ChristenUnie 12 min
10. I. (Inge) van Dijk CDA 10 min
11. E. (Edgar) Mulder PVV 8 min
12. I. Kostic PvdD
13. M. Koekkoek Volt 8 min
Voorzitter: Tom van der Lee
Commissievoorzitter Michiel van Nispen overhandigt het rapport ‘Blind voor mens en recht’ aan Kamervoorzitter Martin Bosma op 26 februari 2024.
Presentatie rapport
De commissie presenteerde op maandag 26 februari haar rapport ‘Blind voor mens en recht’ in de Statenpassage, de centrale hal van de Tweede Kamer. Commissievoorzitter Michiel van Nispen lichtte de belangrijkste bevindingen, conclusies en aanbevelingen toe. Kamervoorzitter Martin Bosma nam het rapport namens de Tweede Kamer in ontvangst. In dit rapport zijn de bevindingen uit het bronnenonderzoek, de besloten voorgesprekken, de gevorderde documenten en de openbare verhoren verwerkt.
Hoofdconclusie
In het rapport trekt de commissie conclusies en doet zij aanbevelingen om een aantal zaken te veranderen. Dit is de volledige hoofdconclusie:
In een verhard politiek en maatschappelijk klimaat zijn de drie staatsmachten blind geweest voor mens en recht, waardoor levens zijn vermorzeld. Het is pijnlijk dat juist het systeem van sociale zekerheid en toeslagen dat is bedoeld om mensen te ondersteunen, diezelfde mensen in de vernieling heeft geholpen. Het kabinet en het parlement hebben gefaald, de uitvoering heeft onrechtmatig gehandeld en de rechtspraak is tekortgeschoten in het bieden van bescherming aan mensen. Hierdoor zijn grondrechten van mensen geschonden en is de rechtsstaat terzijde geschoven. Daar liggen patronen aan ten grondslag die tot op de dag van vandaag nog niet doorbroken zijn.
Vak K
De leden van de enquêtecommissie zitten tijdens het plenaire debat in vak K, gewoonlijk de plek voor bewindspersonen of Kamerleden die een initiatiefswetsvoorstel hebben ingediend. De eerste dag van het debat, dinsdag 23 april, komen de woordvoerders van de fracties in de Tweede Kamer aan het woord. Op donderdag 25 april wordt het debat vervolgd. Commissievoorzitter Michiel van Nispen begint dan met de beantwoording van de vragen van de Kamerleden. De leden Maatoug en Aartsen nemen ook een deel van de beantwoording voor hun rekening.
Wat is een parlementaire enquête?
Een parlementaire enquête is het zwaarste onderzoeksinstrument dat de Tweede Kamer tot haar beschikking heeft als zij zelf onderzoek wil doen. Dit maakt het mogelijk om schriftelijke inlichtingen en documenten bij betrokken organisaties te vorderen en getuigen en deskundigen onder ede te horen. Nederlandse staatsburgers die worden opgeroepen door de commissie, zijn verplicht te verschijnen.
Steun Arnews ▶ https://bit.ly/Arnews (Donatiealerts komen in beeld tijdens schorsingen & pauzes)
—————————–
Na verwerking verschijnen alle livestreams in een afspeellijst;
https://www.youtube.com/playlist?list=PL32eMIgU_tiVkfPHcr2wpz4xcGWoxUyPI
—————————–
Disclaimer
Iedereen is hier vrij om zijn mening te uiten, zonder een ander daar persoonlijk mee lastig te vallen.
Zelfpromotie & dreigementen zijn niet toegestaan!
Ik wil iedereen de mogelijkheid geven zich te uiten maar hou netjes.
Als je het niet eens bent met elkaar, blokkeren kan via de puntjes naast iemands bericht.
In verband met ieders eigen veiligheid en mijn verantwoordelijkheid kan ik geen links toestaan in de chat.
NL
De vrijheid van meningsuiting is in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Dit grondwetsartikel regelt in de eerste plaats dat niemand vooraf toestemming van de overheid nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat noemen we het verbod van censuur.
Vrijheid van informatie (of informatievrijheid) verwijst naar de bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting met betrekking tot de internet- en informatietechnologie (zie ook digitale rechten).
EU
Artikel 11 – De vrijheid van meningsuiting en van informatie
1. Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te hebben en de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeën, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.
2. De vrijheid en de pluriformiteit van de media worden geëerbiedigd.
————————————
U bent vrij om deze beelden te delen.
Bedankt voor het kijken.
————————————
BRON: Tweede Kamer
Arnews, voor uw dagelijkse dosis politiek ▶ https://bit.ly/2V7xP3O