[LIVE] Debat Vervanging Onderzeebootcapaciteit – Tweede Kamer

0
94

Live: Notaoverleg over vervanging onderzeebootcapaciteit – Tweede Kamer.

De commissie voor Defensie debatteert maandag 3 juni 2024 van 13.00 tot 18.00 uur over de offerte voor vier nieuwe onderzeeboten. Voor dit debat komen staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie en minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat naar de Kamer.

Sprekerslijst:
Laurens Dassen Volt 9 min,
Silvio Erkens VVD 14 min,
Tjebbe van Oostenbruggen NSC 14 min,
Hanneke van der Werf D66 12 min,
Joeri Pool PVV 16 min,
Gijs Tuinman BBB 12 min,
Chris Stoffer SGP 9 min,
Jimme Nordkamp 14 min,
Derk Boswijk CDA 11 min,
SP 11 min,
FVD 9 min,
CU 9 min,
PvdD 9 min,
JA21 9 min,
DENK 9 min,
~wordt aangevuld..

Voorzitter: Derk Boswijk.
Bewindspersonen: Christophe van der Maat (Defensie) & Micky Adriaansens (EZK).
Commissie: Defensie.

Rapporteurs: Tjebbe van Oostenbruggen NSC (8 minuten) & Joeri Pool PVV.

Steun Arnews ▶ https://bit.ly/Arnews

Toegewezen spreektijden:
PVV: 16 minuten; GL-PvdA: 14 minuten; VVD: 14 minuten; NSC: 14 minuten; D66: 12 minuten; BBB: 12 minuten; CDA: 11 minuten;
SP: 11 minuten; FvD: 9 minuten; Denk: 9 minuten; SGP: 9 minuten; CU: 9 minuten; PvdD: 9 minuten; Volt: 9 minuten; JA21: 9 minuten.

Nieuwe onderzeeboten
Het verwervingsproces voor de nieuwe onderzeeboten is begonnen in 2015. De minister van Defensie presenteerde toen haar visie op de toekomst van de onderzeedienst. De vervanging van de vier huidige onderzeeboten van de Walrusklasse is één van de grootste projecten van het ministerie van Defensie. Het gaat om miljarden euro’s.

Defensie heeft het voornemen om de Franse werf Naval Group de vier nieuwe onderzeeboten te laten bouwen voor Nederland. Naval kan volgens het ministerie van Defensie de boten op tijd leveren en betrekt bij de bouw een brede groep van Nederlandse bedrijven en kennisinstituten. Verwacht wordt dat de eerste boten rond 2035 gereed zijn. Defensie is van plan om rond de zomer het contract te tekenen.

Behandeling in de Kamer
De vaste commissie voor Defensie heeft dit jaar meerdere activiteiten georganiseerd ter voorbereiding op het notaoverleg. Zo hebben de Kamerleden twee petities in ontvangst genomen. Ook zijn er meerdere vertrouwelijke technische briefings geweest met ambtenaren van het ministerie, de Auditdienst Rijk en de Algemene Rekenkamer. Kamerleden Joeri Pool (PVV) en Tjebbe van Oostenbruggen (NSC) werden door de commissie aangesteld als rapporteurs. Daarnaast stelden de leden van de commissie feitelijke vragen aan de staatssecretaris. Ook vond er op 13 maart, voordat het definitieve besluit was genomen, een plenair debat plaats over de vervanging van de onderzeeboten. In de week voorafgaand aan het notaoverleg spraken de leden van de commissie voor Defensie in een vertrouwelijk gesprek met de staatssecretaris van Defensie.

——————————-
Na verwerking verschijnen alle livestreams in een afspeellijst;
https://www.youtube.com/playlist?list=PL32eMIgU_tiVkfPHcr2wpz4xcGWoxUyPI
————————————
Disclaimer
Zelfpromotie & dreigementen zijn niet toegestaan.
Ik wil iedereen de mogelijkheid geven zich te uiten maar blijf bij het onderwerp van het debat en hou het netjes!

Iedereen is hier vrij om zijn mening te uiten, zonder een ander daar persoonlijk mee lastig te vallen.
Als je het niet eens bent met elkaar, blokkeren kan via de puntjes naast iemands bericht.

In verband met ieders eigen veiligheid en mijn verantwoordelijkheid kan ik geen links toestaan in de chat.

NL
De vrijheid van meningsuiting is in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Dit grondwetsartikel regelt in de eerste plaats dat niemand vooraf toestemming van de overheid nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat noemen we het verbod van censuur.
Vrijheid van informatie (of informatievrijheid) verwijst naar de bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting met betrekking tot de internet- en informatietechnologie (zie ook digitale rechten).

EU
Artikel 11 – De vrijheid van meningsuiting en van informatie
1. Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te hebben en de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeën, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.
2. De vrijheid en de pluriformiteit van de media worden geëerbiedigd.
————————————
U bent vrij om deze beelden te delen.

Bedankt voor het kijken.
————————————
BRON: Tweede Kamer

Arnews, voor uw dagelijkse dosis politiek ▶ https://bit.ly/2V7xP3O