Den Haag – Tijdens een debat over het wolvenbeleid in de Tweede Kamer zorgde Dion Graus (PVV) voor stevige uitspraken en verhitte discussies. Graus pleitte fel tegen het afschieten van wolven, maar stelde dat ze onvruchtbaar moeten worden gemaakt om de populatie te verkleinen. Hij hekelde de manier waarop in Nederland met dieren wordt omgegaan en noemde de mens “het meest egoïstische wezen ter wereld”.
Bromet (GroenLinks-PvdA) daagt Graus uit: ‘Hoe consistent is uw standpunt?’
Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) bevroeg Graus over zijn dubbele boodschap: enerzijds het beschermen van de wolf, anderzijds de roep om ingrijpen. Graus hield vol dat Nederland geen echte natuur meer heeft en dat de wolf ongelukkig is in ons land. Volgens hem moeten wolven met anticonceptie worden behandeld om het probleem te beheersen.
Flach (SGP) en Boomsma (NSC) bekritiseren Graus’ toon
André Flach (SGP) had moeite met de manier waarop Graus over het onderwerp sprak en vond zijn verwijzingen naar een “goddelijke rechtbank” ongepast. Flach stelde dat de mens de plicht heeft om dieren en mensen te beschermen, wat soms betekent dat er ingegrepen moet worden. Graus wees deze kritiek van de hand en vond dat Flach zich opstelde als een god die bepaalt welk dier mag leven of sterven.
Diederik Boomsma (NSC) vroeg Graus hoe hij kon beweren dat mensen geen beslissingen mogen nemen over de wolf, terwijl hij wél pleitte voor sterilisatie. Graus erkende dat ingrijpen onvermijdelijk is, maar vond zijn methode diervriendelijker dan afschot.
Eerdmans (JA21) verwijt Graus ‘geraaskal’
De spanning liep verder op toen Joost Eerdmans (JA21) zich mengde in het debat en het betoog van Graus “geraaskal” noemde. Hij vond dat Graus meer respect moest tonen voor collega’s en stelde dat hij meer oog had voor de wolf dan voor de zorgen van mensen. Graus reageerde fel en wees erop dat zijn fractie al tien jaar waarschuwt voor problemen met de wolf.
Podt (D66) confronteert Graus met coalitiebeleid
Anne-Marijke Podt (D66) vroeg Graus hoe hij zijn standpunt rijmt met de koers van het kabinet, waarin BBB en de staatssecretaris juist pleiten voor verruiming van afschotmogelijkheden. Graus benadrukte dat de PVV op dit dossier een eigen lijn volgt en dat er niets is vastgelegd over dierenwelzijn in de coalitieafspraken.
Van der Plas (BBB) en Graus botsen over coalitieafspraken
Tot slot mengde ook Caroline van der Plas (BBB) zich in de discussie. Graus suggereerde dat BBB bewust geen dierenwelzijnsafspraken had vastgelegd in de coalitie. Van der Plas ontkende dit en noemde het “een fantasie van Graus”.
Spreker: Dion Graus – Partij voor de Vrijheid.
Interrupties door: Laura Bromet GroenLinks-PvdA, André Flach SGP, Diederik Boomsma NSC, Joost Eerdmans JA21, Anne-Marijke Podt D66, Caroline van der Plas BBB.
Voorzitter: Martin Bosma.
Bewindspersonen: Vak K: Jean Rummenie – Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.
Fragmenten uit: Debat over de wolf in Nederland 25 maart ’25.
Locatie: Plenaire zaal B67, Tweede Kamer.
Debat terugkijken: youtu.be/-ySc6DyuVWg
————————————
Bedankt voor het kijken & vergeet niet te abonneren voor uw dagelijkse dosis politiek.
Abonneren op Arnews ▶ https://bit.ly/2V7xP3O
Steun Arnews d.m.v. een like. Becommentariëren kan in de reacties.
————————————
Disclaimer
Zelfpromotie & dreigementen zijn niet toegestaan.
Ik wil iedereen de mogelijkheid geven zich te uiten maar blijf bij het onderwerp van het debat en hou het netjes!
Iedereen is hier vrij om zijn mening te uiten, zonder een ander daar persoonlijk mee lastig te vallen.
Als je het niet eens bent met elkaar, blokkeren kan via de puntjes naast iemands bericht.
In verband met ieders eigen veiligheid en mijn verantwoordelijkheid kan ik geen links toestaan in de chat.
NL
De vrijheid van meningsuiting is in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Dit grondwetsartikel regelt in de eerste plaats dat niemand vooraf toestemming van de overheid nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat noemen we het verbod van censuur.
Vrijheid van informatie (of informatievrijheid) verwijst naar de bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting met betrekking tot de internet- en informatietechnologie (zie ook digitale rechten).
EU
Artikel 11 – De vrijheid van meningsuiting en van informatie
1. Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te hebben en de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeën, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.
2. De vrijheid en de pluriformiteit van de media worden geëerbiedigd.
————————————
Live opgenomen beelden uit de Tweede Kamer.
U bent vrij om deze te delen.
Bedankt voor het kijken.
BRON: Tweedekamer.nl
————————————