Den Haag – Tijdens het mondelinge vragenuur ontstond een fel debat tussen Geert Wilders (PVV) en minister van Justitie en Veiligheid David van Weel over een pro-Palestijnse demonstratie in Rotterdam op eerste paasdag. Wilders hekelde het feit dat er tijdens de demonstratie leuzen als “From the river to the sea” werden gescandeerd en dat er vlaggen werden gedragen die volgens hem gelinkt zijn aan terroristische organisaties zoals Al Qaida en ISIS. Hij noemde de demonstratie een “intimidatie” van de Nederlandse samenleving en eiste harder optreden van de overheid.
Minister: demonstreren mag, maar gebruik je verstand
Minister Van Weel benadrukte dat demonstreren een grondrecht is, ook op feestdagen, maar noemde de samenloop met Pasen “ongelukkig”. Hij sprak zich uit tegen het meedragen van terroristische symbolen en stelde dat dit “alleen maar bijdraagt aan polarisatie”. Van handhaving meldde hij dat de organisatie zelf ingreep bij een vlag die leek op die van ISIS. Nieuwe wetsvoorstellen zijn in de maak, waaronder de strafbaarstelling van het verheerlijken van terrorisme.
Stephan van Baarle (DENK) uitte harde kritiek op Wilders’ uitspraken. Hij noemde het demoniseren van moslims en Arabisch sprekenden “walgelijk” en vroeg de minister nadrukkelijk afstand te nemen van islamofobe retoriek. Minister Van Weel weigerde op persoonlijke uitingen van Kamerleden in te gaan, maar herhaalde zijn oproep om rekening met elkaar te houden bij demonstraties.
Ook Chris Stoffer (SGP), Mirjam Bikker (ChristenUnie), Jesse Six Dijkstra (NSC), Caroline van der Plas (BBB), Christine Teunissen (Partij voor de Dieren), Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) en Derk Boswijk (CDA) mengden zich in het debat. Er werd breed gepleit voor:
Snelle invoering van wetsvoorstellen tegen het verheerlijken van terreur;
Strengere handhaving bij het gebruik van terroristische symbolen;
Bescherming van nationale herdenkingen zoals 4 mei tegen verstoringen.
Yeşilgöz sprak van een “ondermijning van onze vrijheden” en riep op tot het moderniseren van het demonstratierecht. Van der Plas en Boswijk vroegen naar concrete maatregelen vóór 4 mei.
Minister: ‘Grenzen zijn bereikt – er komt wetgeving’
Van Weel bevestigde dat er wordt gewerkt aan:
Een wetsvoorstel tegen verheerlijking van terrorisme;
Een verbod op steunbetuigingen aan terroristische organisaties;
Een verbod op gezichtsbedekkende kleding tijdens demonstraties, tenzij noodzakelijk.
Ook wordt gewerkt aan betere coördinatie met burgemeesters om verstoringen van herdenkingen te voorkomen. Het WODC-onderzoek naar modernisering van het demonstratierecht wordt deze zomer verwacht.
Spreker: Geert Wilders – Partij voor de Vrijheid.
Interrupties door: Stephan van Baarle DENK, Chris Stoffer SGP, Mirjam Bikker ChristenUnie, Jesse Six Dijkstra NSC, Caroline van der Plas Boer Burger Beweging, Christine Teunissen Partij voor de Dieren, Dilan Yeşilgöz-Zegerius VVD, Derk Boswijk CDA.
Voorzitter: Martin Bosma.
Bewindspersonen: David van Weel – Minister van Justitie & Veiligheid.
Fragmenten uit: Vragenuur over een Gaza-demonstratie in Rotterdam tijdens Pasen waartegen niet is opgetreden 22 april ’25.
Locatie: Plenaire zaal B67, Tweede Kamer.
————————————
Bedankt voor het kijken & vergeet niet te abonneren voor uw dagelijkse dosis politiek.
Abonneren op Arnews ▶ https://bit.ly/2V7xP3O
Steun Arnews d.m.v. een like. Becommentariëren kan in de reacties.
————————————
Disclaimer
Zelfpromotie & dreigementen zijn niet toegestaan.
Ik wil iedereen de mogelijkheid geven zich te uiten maar blijf bij het onderwerp van het debat en hou het netjes!
Iedereen is hier vrij om zijn mening te uiten, zonder een ander daar persoonlijk mee lastig te vallen.
Als je het niet eens bent met elkaar, blokkeren kan via de puntjes naast iemands bericht.
In verband met ieders eigen veiligheid en mijn verantwoordelijkheid kan ik geen links toestaan in de chat.
NL
De vrijheid van meningsuiting is in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Dit grondwetsartikel regelt in de eerste plaats dat niemand vooraf toestemming van de overheid nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat noemen we het verbod van censuur.
Vrijheid van informatie (of informatievrijheid) verwijst naar de bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting met betrekking tot de internet- en informatietechnologie (zie ook digitale rechten).
EU
Artikel 11 – De vrijheid van meningsuiting en van informatie
1. Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te hebben en de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeën, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.
2. De vrijheid en de pluriformiteit van de media worden geëerbiedigd.
————————————
Live opgenomen beelden uit de Tweede Kamer.
U bent vrij om deze te delen.
Bedankt voor het kijken.
BRON: Tweedekamer.nl
————————————