Kamer in bezwaar tegen motie Willem Boutkan (PVV) om XR als terreurgroep bestempelen – Tweede Kamer

0
14

Den Haag – Tijdens een debat over Schiphol en luchtvaartveiligheid in de Tweede Kamer heeft Willem Boutkan (PVV) een controversiële motie ingediend waarin hij opriep om Extinction Rebellion aan te wijzen als terroristische organisatie. De motie, medeondertekend door collega Vondeling, refereerde aan eerdere acties van Extinction Rebellion op Schiphol, waarbij activisten zich vastketenden aan bagagekarretjes, op de startbaan fietsten en zich vasthielden aan vliegtuigen.

Boutkan stelde dat deze acties de veiligheid van passagiers en vliegverkeer ernstig in gevaar brengen en dat de regering moet optreden tegen wat hij ziet als ontwrichtend en strafbaar gedrag. Hij sprak van een groep die het leven van de “hardwerkende Nederlander onmogelijk maakt”.

Kamerleden reageren fel: ‘Dit gaat te ver’
De motie leidde vrijwel direct tot forse kritiek vanuit meerdere fracties.

Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) vond de motie “onvoorstelbaar” en noemde het “ongelooflijk dat juist de Partij voor de Vrijheid demonstranten als terroristen wegzet”.

Ines Kostić (Partij voor de Dieren) noemde het voorstel een directe aanval op de rechtsstaat en waarschuwde voor het criminaliseren van bezorgde burgers zoals docenten, ouders en jongeren.

Ismail el Abassi (DENK) verweet de PVV het structureel stigmatiseren van specifieke groepen, zoals eerder ook bij moslims.

Ordevoorstel: motie hoort hier niet thuis
Ook Wytske Postma (NSC) mengde zich in het debat en stelde dat de motie niet thuishoort in een debat over infrastructuur, maar eerder onder de portefeuille van Justitie valt. Ze diende een ordevoorstel in om de motie buiten de orde te verklaren, met als argument dat het bovendien aan de rechter is — niet aan de politiek — om over dergelijke kwalificaties te oordelen.

Het ordevoorstel werd gesteund door een meerderheid van de Kamerleden, waaronder PvdA-GroenLinks, Partij voor de Dieren, D66, DENK, BBB en VVD. Alleen Forum voor Democratie (Thierry Baudet) sprak zich uit tegen het voorstel, maar werd door de voorzitter onderbroken toen hij verder wilde debatteren over Extinction Rebellion.

Boutkan volhardt: ‘Dit gaat wel degelijk over Schiphol’
Boutkan noemde de gang van zaken “een klucht” en verdedigde zijn motie door erop te wijzen dat de acties zich specifiek op Schiphol afspeelden, waarvoor de minister van Infrastructuur en Waterstaat volgens hem wel degelijk verantwoordelijkheid draagt.

Minister Madlener: ‘Ik deel de zorgen, maar dit valt buiten mijn portefeuille’
Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) erkende dat Extinction Rebellion grote impact heeft op de samenleving en dat hij samen met de minister van Justitie werkt aan een strengere aanpak van uit de hand gelopen demonstraties. Tegelijkertijd gaf hij aan dat hij vanwege de ordeverklaring niet inhoudelijk op de motie kon ingaan, maar hij liet weten de zorgen van Boutkan te begrijpen.

Spreker: Willem Boutkan – Partij voor de Vrijheid.
Interrupties door: Habtamu de Hoop PvdA-GroenLinks, Ines Kostić Partij voor de Dieren, Ismail el Abassi DENK, Wytske Postma NSC, Thierry Baudet FVD, Cor Pierik BBB, Peter de Groot VVD.
Voorzitter: Tom van der Lee.
Bewindspersonen: Barry Madlener Minister van Infrastructuur en Waterstaat.
Fragmenten uit: Debat over Schiphol 24 apr ’25.
Locatie: Plenaire zaal B67, Tweede Kamer.

————————————
Bedankt voor het kijken & vergeet niet te abonneren voor uw dagelijkse dosis politiek.

Abonneren op Arnews ▶ https://bit.ly/2V7xP3O

Steun Arnews d.m.v. een like. Becommentariëren kan in de reacties.
————————————
Disclaimer

Dit kanaal publiceert objectieve en neutrale weergaven van politieke debatten en parlementaire gebeurtenissen. Alle inhoud, inclusief livestreams en fragmenten, is bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden.

Er worden geen persoonlijke meningen, bewerkte uitspraken of misleidende context toegevoegd. De video’s zijn geschikt voor kijkers vanaf 13 jaar.

NL
De vrijheid van meningsuiting is in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Dit grondwetsartikel regelt in de eerste plaats dat niemand vooraf toestemming van de overheid nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat noemen we het verbod van censuur.
Vrijheid van informatie (of informatievrijheid) verwijst naar de bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting met betrekking tot de internet- en informatietechnologie (zie ook digitale rechten).

EU
Artikel 11 – De vrijheid van meningsuiting en van informatie
1. Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te hebben en de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeën, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.
2. De vrijheid en de pluriformiteit van de media worden geëerbiedigd.

————————————
Live opgenomen beelden uit de Tweede Kamer.

U bent vrij om deze te delen.

Bedankt voor het kijken.