Live: Debat over de excuses voor het Nederlandse slavernijverleden en een in te stellen bewustwordingsfonds – Tweede Kamer.
Sprekerslijst:
1. T. Kuzu DENK 5 min
2. K.P. Piri PvdA 5 min
3. S. Belhaj D66 5 min
4. R.M. Leijten SP 5 min
5. D.G.M. Ceder ChristenUnie 5 min
6. M. (Martin) Bosma PVV 5 min
7. C. Teunissen PvdD 5 min
8. P.J.T. van Strien VVD 5 min
9. S.H. (Sylvana) Simons BIJ1 5 min
10. W.R. van Haga Groep Van Haga 2.5 min
11. M. Koekkoek Volt 5 min
12. J.F. Klaver GroenLinks 5 min
13. I. (Inge) van Dijk CDA 5 min
14. B.J. Eerdmans JA21 5 min
15. C.A.M. van der Plas BBB 5 min
16. R.J. Dekker FVD 5 min
17. R. Bisschop SGP 5 min
18. N. Gündogan Gündogan 2.5 min
Voorzitter: Vera Bergkamp.
Bewindspersonen: Mark Rutte – Minister-president &
Robbert Dijkgraaf – Minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap &
Hanke Bruins Slot – Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Debat over excuses slavernijverleden en bewustwordingsfonds.
De Tweede Kamer debatteert op 25 januari over de excuses voor het Nederlandse slavernijverleden en een in te stellen bewustwordingsfonds. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot komt hiervoor naar de Kamer.
Premier Mark Rutte heeft op 19 december 2022 namens de Nederlandse Staat excuses aangeboden voor het slavernijverleden. Rutte zei in zijn toespraak in het Nationaal Archief in Den Haag dat de Nederlandse overheid eeuwenlang slavernij mogelijk heeft gemaakt, in stand gehouden en ervan geprofiteerd. Toespraak van Mark Rutte terugkijken: youtu.be/U5DYLKZYaCw
1 juli
Verschillende belangenbehartigers van nazaten van tot slaaf gemaakten wilden dat de excuses gemaakt zouden worden op 1 juli 2023, omdat op die dag in 1863 de slavernij formeel werd afgeschaft. In het debat is aandacht voor de totstandkoming van de excuses.
Bewustwordingsfonds
In de kabinetsreactie op het rapport ‘Ketenen van het verleden’, verbindt het kabinet maatregelen aan de excuses. Deze maatregelen zijn gericht op kennis en bewustwording, erkenning en herdenken en de doorwerking en verwerking van het slavernijverleden. Zo ligt er het plan om een bewustwordingsfonds op te richten. Waar het fonds precies voor moet dienen, komt in dit debat aan bod.
————————————-
Laatste video’s:
Fleur Agema ‘Hoe is het mogelijk dat na de verzorgingshuizen nu ook de thuiszorg wordt gesloopt? https://youtu.be/ElV81_qOxW8
Roelof Bisschop vraagt Mark Rutte te reflecteren op niet uitvoeren aangenomen motie Europese ID https://youtu.be/-5PwKAvmxKM
Oppositie is het zat: ‘Coalitieslaven maken Tweede Kamer tandeloos’ – Aanvraag interpellatie-Leijten https://youtu.be/nc7GhukEqGs
————————————
Bedankt voor het kijken & vergeet niet te abonneren voor uw dagelijkse dosis politiek
Abonneren op Arnews ▶ https://bit.ly/2V7xP3O
Twitter, korte filmpjes ▶ https://twitter.com/ArnewsNL
Studio Arnews: https://twitter.com/ARnewsNL/status/1414888881619709975
Arnews steunen: https://arnews.nl/steun-arnews/
Na verwerking verschijnen alle livestreams in een afspeellijst;
https://www.youtube.com/playlist?list=PL32eMIgU_tiVkfPHcr2wpz4xcGWoxUyPI
————————————
Disclaimer
Iedereen is hier vrij om zijn mening te uiten, zonder een ander daar persoonlijk mee lastig te vallen. Zelfpromotie & dreigementen zijn niet toegestaan!
Ik wil iedereen de mogelijkheid geven zich te uiten maar hou het leuk. Als je het niet eens bent met elkaar, blokkeren kan via de puntjes naast iemands bericht.
In verband met ieders eigen veiligheid en mijn verantwoordelijkheid kan ik geen links toestaan in de chat.
NL
De vrijheid van meningsuiting is in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Dit grondwetsartikel regelt in de eerste plaats dat niemand vooraf toestemming van de overheid nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat noemen we het verbod van censuur.
Vrijheid van informatie (of informatievrijheid) verwijst naar de bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting met betrekking tot de internet- en informatietechnologie (zie ook digitale rechten).
EU
Artikel 11 – De vrijheid van meningsuiting en van informatie
1. Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te hebben en de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeën, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.
2. De vrijheid en de pluriformiteit van de media worden geëerbiedigd.
————————————
U bent vrij om deze beelden te delen.
Bedankt voor het kijken.
————————————
BRON: Tweede Kamer
Arnews, voor uw dagelijkse dosis politiek ▶ https://bit.ly/2V7xP3O