Live: Voorstel van wet van het lid Van Nispen houdende verandering in de Grondwet,
strekkende tot opneming van bepalingen inzake het correctief referendum (antwoord 1e termijn + rest) – Tweede Kamer.
De Tweede Kamer debatteert op donderdag 15 januari over het Voorstel van wet van het lid Van Nispen houdende verandering in de Grondwet, strekkende tot opneming van bepalingen inzake het correctief referendum.
Sprekerslijst:
1. J.P. Dijk SP
2. I. (Inge) van Dijk CDA
3. S.P.A. Erkens VVD
4. M.J.M.H. Wijen-Nass BBB
5. A. van Waveren NSC
6. G. Chakor GroenLinks-PvdA
7. J.C. Sneller D66
8. M. Deen PVV
9. G.F.C. van Meijeren FVD
Voorzitter: Tom van der Lee.
Vak K: Michiel van Nispen, Nicole Temmink, Judith Uitermark (Minister BZK)
Steun Arnews ▶ https://bit.ly/Arnews
Het voorstel gaat over een bindend correctief referendum. Dit houdt in dat kiezers via een referendum wetsvoorstellen, die door de Tweede en de Eerste Kamer zijn aangenomen, achteraf kunnen corrigeren. De uitslag van dit referendum is bindend. Kiezers kunnen over allerlei onderwerpen een referendum aanvragen, behalve over het Koninklijk Huis, de Grondwet, begrotingen, belastingen, internationale verdragen en rijkswetten.
Grondwetswijziging
Om de Nederlandse Grondwet te wijzigen, moet een voorstel ingediend worden. Het kabinet kan dit doen, maar een Kamerlid kan dat ook. Nadat toenmalig SP-Kamerlid Renske Leijten het initiatiefwetsvoorstel in 2022 had ingediend, is het door verschillende SP-Kamerleden verdedigd. Bij het debat van 20 november zit Michiel van Nispen in Vak K van de plenaire zaal ter verdediging. De minister is ook aanwezig, de bewindspersoon speelt een adviserende rol bij een initiatiefvoorstel.
Lezing
Een wijziging van de Grondwet moet twee keer in de Tweede Kamer én Eerste Kamer worden behandeld. De behandeling van zo’n wetsvoorstel wordt een lezing genoemd. Er zijn dus twee lezingen nodig voordat de Grondwet kan worden gewijzigd. Tussen de twee lezingen moeten er Tweede Kamerverkiezingen zijn geweest. Bij de tweede lezing moet er in beide Kamers een tweederde meerderheid vóór het voorstel stemmen.
Grondig
Deze grondige procedure is nodig omdat in de Grondwet de belangrijkste beginselen van ons staatsbestel staan. Herziening van de Grondwet mag niet gevoelig zijn voor de ‘waan van de dag’. En de aanpassing kan alleen plaatsvinden als daar een brede steun voor is.
—————————–
Na verwerking verschijnen alle livestreams in een afspeellijst;
https://www.youtube.com/playlist?list=PL32eMIgU_tiVkfPHcr2wpz4xcGWoxUyPI
—————————–
Disclaimer
Iedereen is hier vrij om zijn mening te uiten, zonder een ander daar persoonlijk mee lastig te vallen.
Zelfpromotie & dreigementen zijn niet toegestaan!
Ik wil iedereen de mogelijkheid geven zich te uiten maar hou netjes.
Als je het niet eens bent met elkaar, blokkeren kan via de puntjes naast iemands bericht.
In verband met ieders eigen veiligheid en mijn verantwoordelijkheid kan ik geen links toestaan in de chat.
NL
De vrijheid van meningsuiting is in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Dit grondwetsartikel regelt in de eerste plaats dat niemand vooraf toestemming van de overheid nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat noemen we het verbod van censuur.
Vrijheid van informatie (of informatievrijheid) verwijst naar de bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting met betrekking tot de internet- en informatietechnologie (zie ook digitale rechten).
EU
Artikel 11 – De vrijheid van meningsuiting en van informatie
1. Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te hebben en de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeën, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.
2. De vrijheid en de pluriformiteit van de media worden geëerbiedigd.
————————————
U bent vrij om deze beelden te delen.
Bedankt voor het kijken.
————————————
BRON: Tweede Kamer
Arnews, voor uw dagelijkse dosis politiek ▶ https://bit.ly/2V7xP3O