Mark Rutte Neemt Afscheid: Langst Zittende Premier van Nederland verlaat ‘t Haagse – Tweede Kamer

0
104

Den Haag – Mark Rutte, de langst zittende premier in de geschiedenis van Nederland, heeft vandaag officieel afscheid genomen van de Nederlandse politiek. Na meer dan 13 jaar als premier en ruim 21 jaar als Tweede Kamerlid, zal Rutte een nieuwe rol op zich nemen als topman bij de NAVO.

Begin van de Politieke Reis
Rutte betrad voor het eerst het politieke toneel als Tweede Kamerlid voor de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) op 30 januari 2003. Zijn toewijding en leiderschapskwaliteiten brachten hem al snel in hogere posities, zoals zijn benoeming tot staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Balkenende II op 17 juni 2004. Hij diende daarna als staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Balkenende III van 27 juni 2006 tot 22 februari 2007.

Leiderschap van de VVD
Op 29 juni 2006 werd Rutte fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Onder zijn leiding behaalde de VVD in 2010 een historische overwinning met 31 zetels, waardoor Rutte op 14 oktober 2010 premier van Nederland werd. Zijn leiderschap leidde de VVD naar meerdere verkiezingsoverwinningen en een dominante positie in de Nederlandse politiek.

Gedurende zijn ambtstermijn heeft Rutte vier opeenvolgende kabinetten geleid:
Rutte I: 14 oktober 2010 – 5 november 2012
Rutte II: 5 november 2012 – 26 oktober 2017
Rutte III: 26 oktober 2017 – 10 januari 2022
Rutte IV: 10 januari 2022 – heden
Onder zijn leiderschap heeft Nederland talrijke beleidsinitiatieven gezien op het gebied van economische hervormingen, klimaatverandering, immigratie en de coronapandemie. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om coalities te smeden hebben hem een blijvende invloed gegeven in de Nederlandse en Europese politiek.

Afscheid van de Nederlandse Politiek
Vandaag, 25 juni 2024, nam Mark Rutte officieel afscheid van de Nederlandse politiek. In zijn afscheidsrede bedankte hij zijn collega’s, de Nederlandse bevolking en zijn partij voor het vertrouwen en de steun gedurende zijn carrière. “Het is tijd voor een nieuwe generatie leiders om de toekomst van ons land vorm te geven,” zei Rutte. Hij benadrukte de noodzaak van vernieuwing en de rol van de jeugd in de toekomst van Nederland.

Nieuwe Rol bij de NAVO
Na zijn afscheid van de Nederlandse politiek zal Rutte zijn carrière voortzetten als topman bij de NAVO. In zijn nieuwe rol zal hij zich richten op internationale veiligheid en samenwerking tussen de lidstaten van de NAVO. Zijn uitgebreide ervaring in de Nederlandse politiek en zijn bewezen leiderschapskwaliteiten maken hem een ideale kandidaat voor deze positie.

Rutte’s vertrek markeert het einde van een tijdperk in de Nederlandse politiek, maar zijn invloed en leiderschap zullen voortleven op het internationale toneel. Zijn nieuwe rol bij de NAVO belooft een nieuw hoofdstuk vol uitdagingen en mogelijkheden.

Spreker: Mark Rutte.
Voorzitter: Martin Bosma.
Bewindspersonen: Mark Rutte – Minister-president.
Fragmenten uit: Het laatste debat met Mark Rutte over de Europese top van 27 en 28 juni 2024 ’24.
Locatie: Plenaire zaal B67, Tweede Kamer.

Debat terugkijken: youtu.be/_lQuNz9hvvk
————————————
Bedankt voor het kijken & vergeet niet te abonneren voor uw dagelijkse dosis politiek.

Abonneren op Arnews ▶ https://bit.ly/2V7xP3O

Steun Arnews d.m.v. een like. Becommentariëren kan in de reacties.
————————————
Disclaimer
Zelfpromotie & dreigementen zijn niet toegestaan.
Ik wil iedereen de mogelijkheid geven zich te uiten maar blijf bij het onderwerp van het debat en hou het netjes!

Iedereen is hier vrij om zijn mening te uiten, zonder een ander daar persoonlijk mee lastig te vallen.
Als je het niet eens bent met elkaar, blokkeren kan via de puntjes naast iemands bericht.

In verband met ieders eigen veiligheid en mijn verantwoordelijkheid kan ik geen links toestaan in de chat.

NL
De vrijheid van meningsuiting is in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Dit grondwetsartikel regelt in de eerste plaats dat niemand vooraf toestemming van de overheid nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat noemen we het verbod van censuur.
Vrijheid van informatie (of informatievrijheid) verwijst naar de bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting met betrekking tot de internet- en informatietechnologie (zie ook digitale rechten).

EU
Artikel 11 – De vrijheid van meningsuiting en van informatie
1. Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te hebben en de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeën, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.
2. De vrijheid en de pluriformiteit van de media worden geëerbiedigd.

————————————
Live opgenomen beelden uit de Tweede Kamer.

U bent vrij om deze te delen.

Bedankt voor het kijken.

BRON: Tweedekamer.nl
————————————