Oppositie is het zat: ‘Coalitieslaven maken Tweede Kamer tandeloos’ – Aanvraag interpellatie-Leijten

0
365

Renske Leijten (SP) vraagt interpellatie aan n.a.v. niet uitvoeren aangenomen motie Europese digitale identificatie – waar oppositieleden wederom hun frustratie uitspreken over het feit dat de Kamer tandeloos gemaakt dreigt te worden door 77 coalitieslaven – uit de Regeling van Werkzaamheden van 6 dec ’22.

Spreker: Renske Leijten – Socialistische Partij.
Interrupties door: Roelof Bisschop – Staatkundig Gereformeerde Partij, Pieter Omtzigt, Barbara Kathmann – Partij voor de Arbeid, Olaf Ephraim, Eva Akerboom – Partij voor de Dieren, Mirjam Bikker – ChristenUnie, Pepijn van Houwelingen – Forum voor Democratie, Gidi Markuszower – Partij voor de Vrijheid, Caroline van der Plas – Boer Burger Beweging, Stephan van Baarle – DENK, Queeny Rajkowski – VVD, Jeanet van der Laan – D66, Henri Bontenbal – CDA.
Voorzitter: Vera Bergkamp.
Fragmenten uit: Regeling van Werkzaamheden 6 dec ’22.
Locatie: Plenaire zaal B67, Tweede Kamer.

Recht van interpellatie
Het recht van interpellatie geeft Tweede en Eerste Kamerleden de mogelijkheid om met een bewindspersoon te debatteren over een onderwerp dat niet reeds op de vergaderagenda van de Kamer staat. Daarmee wordt de vastgestelde agenda van de Kamer immers duidelijk doorbroken (interpellatie komt van het Latijnse woord voor ‘krachtig onderbreken’). Met het recht van interpellatie kunnen Kamerleden een minister of staatssecretaris in de Kamer ter verantwoording roepen.

Voor het houden van een interpellatie is in beide Kamers toestemming nodig, maar in de Tweede Kamer volstaat steun van dertig leden. Het aantal interpellaties is echter sterk afgenomen. Daarvoor in de plaats worden meer (spoed)debatten gehouden en – minder vaak – dertigledendebatten. Die debatten krijgen echter geen voorrang op de agenda en het lid dat het verzoek heeft gedaan krijgt geen andere rol dan overige woordvoerders.

————————————
Bedankt voor het kijken & vergeet niet te abonneren voor uw dagelijkse dosis politiek.

Abonneren op Arnews ▶ https://bit.ly/2V7xP3O

Steun Arnews d.m.v. een like. Becommentariëren kan in de reacties.
————————————
Disclaimer
Iedereen is hier vrij om zijn mening te uiten, zonder een ander daar persoonlijk mee lastig te vallen. Zelfpromotie & dreigementen zijn niet toegestaan!
Ik wil iedereen de mogelijkheid geven zich te uiten maar hou het leuk. Als je het niet eens bent met elkaar, blokkeren kan via de puntjes naast iemands bericht.

In verband met ieders eigen veiligheid en mijn verantwoordelijkheid kan ik geen links toestaan in de chat en reacties.

NL
De vrijheid van meningsuiting is in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Dit grondwetsartikel regelt in de eerste plaats dat niemand vooraf toestemming van de overheid nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat noemen we het verbod van censuur.
Vrijheid van informatie (of informatievrijheid) verwijst naar de bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting met betrekking tot de internet- en informatietechnologie (zie ook digitale rechten).

EU
Artikel 11 – De vrijheid van meningsuiting en van informatie
1. Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te hebben en de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeën, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.
2. De vrijheid en de pluriformiteit van de media worden geëerbiedigd.

————————————
Live opgenomen beelden uit de Tweede Kamer.

U bent vrij om deze te delen.

Bedankt voor het kijken.

BRON: Tweedekamer.nl
————————————