[LIVE] Debat over de evaluatie van de Kabinetsformatie 2021 – Tweede Kamer

0
290

Live: Debat over de gang van zaken tijdens de verkennersfase in de formatie van 2021 en hoe deze in de toekomst te voorkomen – Tweede Kamer.

Sprekerslijst:
1. C.A.M. van der Plas BBB 4 min
2. W.R. van Haga Groep Van Haga 2 min
3. R. Bisschop SGP 4 min
4. I.J.M. Michon-Derkzen VVD 4 min
5. J.C. Sneller D66 4 min
6. N. Drost ChristenUnie 4 min
7. G. van den Brink CDA 4 min
8. J.F. Klaver GroenLinks 4 min
9. P.H. Omtzigt Omtzigt 2 min
10. L.M.C. Marijnissen SP 4 min
11. T.H.P. Baudet FVD 4 min

Vak K: Vera Bergkamp (Kamervoorzitter)

Steun Arnews ▶ https://streamelements.com/arnews/tip (https://bit.ly/Arnews)
(Donatiealerts komen in beeld tijdens schorsingen & pauzes)

Direct na de verkiezingen van 22 november begint de formatie van een nieuw kabinet. De eerste fase daarvan is een informele verkenning. Kamervoorzitter Vera Bergkamp wil meer duidelijkheid brengen over deze fase; ze heeft daarom een brief aan de Kamer gestuurd waarin zij haar visie geeft op de toekomstige verkenningsfase. De Kamer debatteert op woensdag 18 oktober vanaf 13.30 uur over de evaluatie van de kabinetsformatie van 2021-2022

De Tweede Kamer heeft sinds 2012 de regie over de kabinetsformatie. Daarvoor was het de Koning die de informateur(s) benoemde. Informateurs onderzoeken welke coalities er mogelijk zijn.

Verkenners
Snel na de verkiezingsdag, wanneer de nieuwgekozen Kamer nog niet is geïnstalleerd, begint onder de ‘oude’ Tweede Kamer een informele opstartfase, waarin een of meer verkenners te werk gaan. De verkenner krijgt van de Kamervoorzitter de opdracht om een verslag te schrijven ter voorbereiding op het debat dat de nieuwgekozen Kamer binnen een week na haar aantreden moet voeren.

Tijdverlies voorkomen
Voordat de Kamervoorzitter iemand aanwijst, heeft zij overleg met de beoogde fractievoorzitters van de gekozen partijen. Op deze manier gaat er zo weinig mogelijk tijd verloren en kan de nieuwgekozen Kamer snel tot benoeming van een of meerdere informateurs komen, die een duidelijke opdracht krijgen.

Houvast en helderheid
De Kamervoorzitter stelt in haar brief onder andere voor om één verkenner aan te wijzen, niet meerdere. Het verslag van de verkenner moet een voorstel voor een informateur en een richting voor de informatieopdracht bevatten. Zij wil de Kamer ‘houvast en helderheid’ geven. Zij baseert zich op de aanbevelingen van een onafhankelijke commissie die bestaat uit wetenschappers van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis. Zij hebben evaluatie-onderzoek gedaan naar de kabinetsformatie van 2020-2021.

Tijdens het debat over de gang van zaken tijdens de verkennersfase in de formatie van 2021 en hoe deze in de toekomst te voorkomen, zit de Kamervoorzitter in de plenaire zaal in het zogeheten vak K, waar normaal gesproken de bewindspersonen plaatsnemen.

Initiatief van drie Kamerleden
Na afloop van dit debat is er vanaf 16.45 uur de behandeling van een initiatiefnota van drie Kamerleden. Pieter Omtzigt, Joost Eerdmans (JA21) en Laurens Dassen (Volt) willen dat een (in)formateur gebonden wordt aan een termijn van maximaal zes werken voor het uitvoeren van zijn opdracht in de kabinetsformatie.

——————————-
Na verwerking verschijnen alle livestreams in een afspeellijst;
https://www.youtube.com/playlist?list=PL32eMIgU_tiVkfPHcr2wpz4xcGWoxUyPI
————————————
Disclaimer
Iedereen is hier vrij om zijn mening te uiten, zonder een ander daar persoonlijk mee lastig te vallen. Zelfpromotie & dreigementen zijn niet toegestaan!
Ik wil iedereen de mogelijkheid geven zich te uiten maar hou het leuk. Als je het niet eens bent met elkaar, blokkeren kan via de puntjes naast iemands bericht.

In verband met ieders eigen veiligheid en mijn verantwoordelijkheid kan ik geen links toestaan in de chat.

NL
De vrijheid van meningsuiting is in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Dit grondwetsartikel regelt in de eerste plaats dat niemand vooraf toestemming van de overheid nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat noemen we het verbod van censuur.
Vrijheid van informatie (of informatievrijheid) verwijst naar de bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting met betrekking tot de internet- en informatietechnologie (zie ook digitale rechten).

EU
Artikel 11 – De vrijheid van meningsuiting en van informatie
1. Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te hebben en de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeën, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.
2. De vrijheid en de pluriformiteit van de media worden geëerbiedigd.
————————————
U bent vrij om deze beelden te delen.

Bedankt voor het kijken.
————————————
BRON: Tweede Kamer

Arnews, voor uw dagelijkse dosis politiek ▶ https://bit.ly/2V7xP3O