Bij1 gaat Uit1 – Bestuur Den Haag verbreekt banden met landelijke partij en stapt op

0
624

Het BIJ1 bestuur stapt op na recente gebeurtenissen omtrent (royement) Quinsy Gario.

Afgelopen zaterdag werd door het landelijke bestuur van Bij gemeld dat Gario, de nummer 2 op de landelijke lijst, geschorst werd wegens ‘Toxisch gedrag’.

Ingezonden verklaring bestuur BIJ1:

Beste leden van BIJ1 in 070,
Met veel energie en hoop begonnen wij als bestuur bij Den Haag BIJ1. Wij willen jullie dan ook ontzettend bedanken voor jullie actieve deelname, bijvoorbeeld o.a. tijdens onze ALV. Tot onze grote ontsteltenis is het afgelopen weekend duidelijk geworden dat de nationale organisatie een giftige interne cultuur heeft die ons werk actief tegenwerkt en belemmert als bestuur van een lokale afdeling. Wij hebben gepoogd in dialoog te gaan over onze werkwijze en communicatie om tot een oplossing te komen, echter vonden wij geen luisterend oor bij het partijbestuur. We hebben daarom besloten om de banden met BIJ1 te verbreken en als bestuur op te stappen.

Vervolg brief

‘Al snel kwamen wij er als bestuur achter dat er weinig steun was voor de lokale afdeling vanuit de landelijke organisatie. We liepen tegen actieve tegenwerking, wantrouwen, een gebrek aan communicatie en transparantie aan. De autonomie van de lokale afdeling in Den Haag werd daarnaast totaal niet gewaardeerd noch gerespecteerd. In korte tijd is een patroon zichtbaar geworden waarbij het onmogelijk is gemaakt om als afdeling van BIJ1 te mogen bestaan in onze eigen stad. Waarom Den Haag BIJ1 op actieve wijze belemmerd wordt vanaf het aftrap-event op 9 januari 2020 is voor ons tot nu toe niet duidelijk. Den Haag is juist een stad die een radicale, intersectionele en dekoloniale partij mist en nodig heeft. Het gedrag en de uitingen van de landelijke top de afgelopen week laten blijken dat zij daar anders over denken. Onze gehele afdeling is puur voor het leveren van kritiek tot ‘Gario sympathisanten’ benoemd, ook vóór zijn schorsing. Al steunen wij Quinsy Gario, onze persoonlijke ervaringen met het landelijk bestuur staan los van het proces van zijn schorsing en begon ver voor zijn — in onze ogen — onrechtmatige schorsing. Dit is een kritiek op het proces en niet de ervaringen van slachtoffers. Wij wensen in de toekomst onze ervaringen niet meer gebagatelliseerd te zien worden door actieve leden van BIJ1.

Deze hele gang van zaken vormt een ongezonde en onveilige werkomgeving en creëert hierdoor een onhoudbare situatie voor ons als bestuursleden. Het is onwerkbaar geworden om als bestuur met het afdelingsteam deze onheuse bejegening te adresseren. We betreuren dit, omdat wij het beste plan voor de stad hebben en een radicaal gelijkwaardig geluid wilden laten horen. Maar helaas is er binnen deze partij niet dezelfde zorg voor mensen die wij voor onze stad voor ogen hebben.

Hierdoor hebben wij als bestuur van Den Haag BIJ1 besloten om op te stappen en ons te richten op werk dat wel een bijdrage levert aan de stad waar wij van houden en hier met een grotere mate van respect behandeld te worden. Wij zijn vrijwilligers en kunnen het ons niet veroorloven naast onze privé omstandigheden, ons te bevinden in een voor ons onveilige en onwerkbare omgeving.

We gaan buiten BIJ1 als individuen door met het bouwen van onze overlappende community en activistisch werk in onze stad.

Op vrijdag 23 juli werden in de Volkskrant hooggeplaatste leden binnen BIJ1 geciteerd die wantrouwig naar ons keken en ons beschuldigden van het willen plegen van een coup binnen de partij. Daarna, op zaterdag 24 juli, werd een van onze kernteamleden verbaal gewelddadig vernederd tijdens de ALV. De kandidatencommissie gaf hem, met steun van het partijbestuur, een negatief advies; dit gebeurde zonder hem te informeren en vlak voordat hij zichzelf kon introduceren. Op zondag 25 juli publiceerde bestuurslid Rebekka Timmer vervolgens een verontrustende brief, waarin ze leden die vragen hebben over machtsconcentraties en democratisering ‘intriganten’ noemde.
De hierop volgende regel “ik vergeef het jullie” is voor ons een frustrerend en beangstigend bericht gezien de gang van zaken. En op maandag 26 juli beweerde partijleider Sylvana Simons feitelijk onjuist dat onze afdeling nog een campagneplan moet indienen om aangekondigd te worden als afdeling die meedoet met de gemeenteraadsverkiezingen. De correspondentie met het landelijke bestuur spreekt dat tegen.

Ook voor dit weekend liepen wij al op tegen het nationale bestuur dat onze sociale media content probeerde te beteugelen. Daarbij werd het tonen van solidariteit met onder andere Aruba, vanuit de stad van Vrede en Recht met een significante aanwezigheid van Arubanen, niet gewaardeerd en teruggefloten. Leden van onze afdeling kregen ook te maken met negatieve fluistercampagnes door een bestuurslid van een andere lokale BIJ1 afdeling.

Wij moeten herstellen van hoe wij behandeld zijn en zullen daarom beperkt in staat zijn iedereens vragen en zorgen te beantwoorden over ons besluit.

Met radicale, intersectionele en dekoloniale groet,

Het bestuur van Den Haag BIJ1’

———————————
Dit bericht wordt aangevuld…

Bron: https://medium.com/@mariamelmas/bestuur-bij1-den-haag-stapt-op-ef5b56fd6a67