Consternatie in de Senaat: Alexander van Hattem verzoekt hoofdelijke stemming ‘Konijn uit Hoge Hoed’

0
243

Consternatie in de Senaat, Alexander van Hattem (PVV) verzoekt om hoofdelijke stemming over wetsvoorstel verandering Grondwet artikel 1 inzake non-discriminatiegronden maar (te)veel Senatoren zijn niet (meer) aanwezig, waardoor de stemming uitgesteld zal moeten worden – Eerste Kamer.

Spreker: Alexander van Hattem – Partij Voor de Vrijheid.
Interrupties door: Ruard Ganzevoort – GroenLinks, Annabel Nanninga, Boris Dittrich – D66, Ruud Koole – PvdA, Rik Janssen – SP, Hendrik-Jan Talsma – ChristenUnie, Peter Schalk – SGP, Martine Baay – 50PLUS, Niko Koffeman – PvdD, Caspar van den Berg – VVD, Ton Rombouts – CDA, Johan Dessing – FVD, Paul Frentrop, Ton Raven – OSF.
Voorzitter: Jan Anthonie Bruijn.
Vak K: Tweede Kamerleden Hammelburg (D66), Bromet (GroenLinks) en De Hoop (PvdA)
Fragmenten uit: Handicap en seksuele gerichtheid in Grondwet 20 dec ’22.
Locatie: Eerste Kamer.

De Eerste Kamer heeft dinsdag 20 december gedebatteerd over een initiatiefvoorstel van de Tweede Kamer om handicap en seksuele gerichtheid op te nemen als non-discriminatiegrond in artikel 1 van de Grondwet. Het betrof een zogeheten tweede lezing die nodig is voor een wijziging van de Grondwet. Bij een tweede lezing is een twee derde meerderheid nodig in beide Kamers. Op verzoek van senator Van Hattem (PVV) wordt in januari gestemd over het wetsvoorstel. Dan wordt ook gestemd over een motie van senator Kox (SP) die de regering verzoekt om aan de Staatscommissie Discriminatie en Racisme voor te leggen of het wenselijk is artikel 1 van de Grondwet zo aan te passen dat het algemeen verbod (‘discriminatie op welke grond dan ook’) vóór de specifieke non-discriminatiegronden (zoals ras of geslacht) wordt geplaatst.

Het debat vond plaats met de initiatiefnemers Hammelburg (D66 Tweede Kamer), Bromet (GroenLinks Tweede Kamer) en De Hoop (PvdA Tweede Kamer) en met minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, die optrad als adviseur van het parlement. Al tijdens het debat tekende zich een meerderheid af voor opname van handicap en seksuele gerichtheid in de Grondwet. De voorstanders meenden dat de tijd rijp is om na uitgebreide maatschappelijke discussie deze twee gronden op te nemen in de Grondwet. Voor de tegenstanders lag dat anders. Zij meenden dat het huidige artikel voldoende bescherming biedt en geen nadere specificering nodig heeft.

Over het wetsvoorstel
Het initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Hammelburg (D66), Bromet (GroenLinks) en De Hoop (PvdA) beoogt handicap en seksuele gerichtheid als verboden grond van discriminatie aan artikel 1 van de Grondwet toe te voegen. Omdat het een wijziging van de Grondwet betreft, is de procedure extra zwaar. Eerst moeten beide Kamers met een gewone meerderheid instemmen met het voorstel om de Grondwet te wijzigen. Vervolgens moeten beide Kamers, na de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen, opnieuw instemmen. Deze tweede keer is echter een twee derde meerderheid nodig.
uitbreiding wijziging artikel 1 van de Grondwet stemming initiatiefwet

————————————
Bedankt voor het kijken & vergeet niet te abonneren voor uw dagelijkse dosis politiek.

Abonneren op Arnews ▶ https://bit.ly/2V7xP3O

Steun Arnews d.m.v. een like. Becommentariëren kan in de reacties.
————————————
Disclaimer
Iedereen is hier vrij om zijn mening te uiten, zonder een ander daar persoonlijk mee lastig te vallen. Zelfpromotie & dreigementen zijn niet toegestaan!
Ik wil iedereen de mogelijkheid geven zich te uiten maar hou het leuk. Als je het niet eens bent met elkaar, blokkeren kan via de puntjes naast iemands bericht.

In verband met ieders eigen veiligheid en mijn verantwoordelijkheid kan ik geen links toestaan in de chat en reacties.

NL
De vrijheid van meningsuiting is in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Dit grondwetsartikel regelt in de eerste plaats dat niemand vooraf toestemming van de overheid nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat noemen we het verbod van censuur.
Vrijheid van informatie (of informatievrijheid) verwijst naar de bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting met betrekking tot de internet- en informatietechnologie (zie ook digitale rechten).

EU
Artikel 11 – De vrijheid van meningsuiting en van informatie
1. Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te hebben en de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeën, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.
2. De vrijheid en de pluriformiteit van de media worden geëerbiedigd.

———————————-
Live opgenomen beelden uit de Eerste Kamer.

De Eerste Kamer der Staten-Generaal kan geen verantwoordelijkheid nemen voor de actualiteit en juistheid van geëxtraheerde informatie.

Bedankt voor het kijken.

Bron: EersteKamer.nl
———————————-