Debat over de benoeming van Kamerleden als staatssecretaris

2
587

Debat over de benoeming van Kamerleden als staatssecretaris

8 september 2021 – Arnews

De Tweede Kamer vergadert op woensdag 8 september over de benoeming van drie Kamerleden tot staatssecretaris in het demissionaire kabinet. Het plenaire debat begint om 16.30 uur en is live te volgen via https://youtube.com/arnewsnl/live, deze website en de app Debat Direct.

Het debat is aangevraagd door Renske Leijten (SP) op 18 augustus. Demissionair minister-president Mark Rutte komt voor het debat naar de Kamer.

Dubbelfunctie

Aanleiding voor het debat is de benoeming van drie Kamerleden tot staatssecretaris. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart zijn Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD), Dennis Wiersma (VVD) en Steven van Weyenberg (D66) verkozen tot Kamerlid. Later werden zij benoemd tot staatssecretaris in het demissionaire kabinet, zij bleven daarnaast Kamerlid. Over de vraag of dit volgens de Grondwet mag is discussie ontstaan.

Raad van State

De Kamer heeft vervolgens om advies gevraagd bij de Raad van State. De Raad van State oordeelde dat het niet in strijd is met de Grondwet, maar stelde vast dat de gang van zaken uit grondwettelijk oogpunt wel ‘ongelukkig’ is. Naar aanleiding van dit advies gaven de drie demissionair staatssecretarissen hun Kamerzetel op. Op woensdag 8 september gaat de Kamer over dit onderwerp in debat met demissionair minister-president Rutte.