Debat over financiële plannen 2022: Algemene financiële beschouwingen live vanaf 11:00

2
770

6 oktober 2021
De Tweede Kamer begint op woensdag 6 oktober aan de behandeling van de financiële plannen voor volgend jaar. U kunt de Algemene Financiële Beschouwingen vanaf 11.00 uur live volgen via deze site, https://youtube.com/arnewsnl/live en de app Debat Direct.

Begrotingsbehandeling

De Algemene Financiële Beschouwingen vormen de aftrap van de begrotingsbehandeling voor 2022 in de Tweede Kamer. De fractiespecialisten op het gebied van financiën stellen hun vragen over de rijksbegroting voor 2021 aan demissionair minister Hoekstra en de demissionaire staatssecretarissen Vijlbrief en Van Huffelen van Financiën. Ook gaan ze met elkaar in debat. Op donderdag 7 oktober antwoorden de minister en de staatssecretarissen. Aansluitend is er een afrondende termijn, waarin de woordvoerders hun resterende vragen kunnen stellen en moties kunnen indienen.

Prinsjesdag en algemene politieke beschouwingen

Tijdens Prinsjesdag, dit jaar op dinsdag 21 september, sprak koning Willem-Alexander de troonrede uit. Ook bood minister Hoekstra van Financiën de Miljoenennota en de rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan. Op woensdag 22 en donderdag 23 september debatteerden de fractievoorzitters met demissionair minister-president Rutte, tijdens de algemene politieke beschouwingen.

Het grote begrotingsboek

Aan de vooravond van de begrotingsbehandelingen kregen Kamerleden op dinsdag 5 oktober Het grote begrotingsboek uitgereikt. Dit boek biedt ondersteuning op het gebied van begroten en verantwoorden en schetst schetst verschillende invalshoeken rond opstelling, vaststelling en verantwoording over de rijksbegroting. De Kamercommissie voor de Rijksuitgaven organiseerde de presentatie. Deze commissie is na vijf jaar van afwezigheid nieuw leven ingeblazen.

Controle op rijksuitgaven

Kamer en kabinet praten over het beleid voor volgend jaar, zoals het kabinet dat heeft aangekondigd op Prinsjesdag. Na de Algemene Financiële Beschouwingen behandelt de Kamer alle begrotingen van de ministeries apart. Dit neemt grofweg de periode tot het kerstreces in beslag. Hieronder vindt u de planning voor de plenaire behandeling van deze begrotingen.

  • Week 41: Koning en Algemene Zaken, Koninkrijksrelaties
  • Week 43: Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport
  • Week 44: Economische Zaken en Klimaat en Infrastructuur en Waterstaat
  • Week 45: Belastingplan 2020-2022 en Defensie
  • Week 46: Buitenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Week 47: Justitie en Veiligheid Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
  • Week 48: Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
  • Week 49: stemmingen over alle begrotingen.