Defensie wil vaccinatieplicht op korte termijn uitbreiden

0
991
leger nederland

DEN HAAG (ANP) – Defensie wil de vaccinatieplicht onder militairen uitbreiden. Daarover is het ministerie in gesprek met de vakbonden. Een woordvoerder van het departement bevestigt berichtgeving van De Telegraaf hierover.

Momenteel worden alleen militairen die op missie gaan verplicht gevaccineerd. Dat wil het ministerie uitbreiden naar militairen die zich voorbereiden op een missie of op korte termijn kunnen worden uitgezonden. De Wet Immunisatie Militairen (WIM) geeft Defensie de mogelijkheid om militairen onder bepaalde omstandigheden te verplichten tot een vaccinatie. Een speciale commissie van deskundigen moet dan wel akkoord gaan.

Volgens de woordvoerder is de uitbreiding er gekomen op advies van deze commissie. Defensie hoopt “op korte termijn” de verplichting te verruimen “om zo nog beter de veiligheid van de militairen te kunnen borgen”.

Zeven militairen hebben een bezwaarschrift ingediend omdat zij verplicht moesten worden gevaccineerd voor ze op missie gingen, aldus de woordvoerder.