Euro nu evenveel waard als Dollar

0
401
euro dollar waarde

11 juli 2022 19:30 – Historisch moment op de valutamarkt, op moment van schrijven zijn de euro en Amerikaanse dollar evenveel waard. Het is voor het eerst in 20 jaar dat het minder dan een cent scheelt om pariteit te bereiken (Pariteit, ook spilkoers of middenkoers, wordt in de economie gebruikt voor een vastgestelde, officieel overeengekomen koersverhouding tussen valuta’s op hetzelfde moment op verschillende beurzen of plaatsen.)

Een jaar geleden kreeg je voor 1 euro nog 1,19 dollar.

Een direct gevolg van de dalende euro tegenover andere valuta zal o.a. betekenen dat de import duurder gaat worden.

 

Ook tegenover de Chinese renminbi is er de afgelopen 12 maanden een dalende trend zichtbaar, hoewel deze kleiner is dan de daling t.o.v. de dollar. Voor 1 euro kreeg je een jaar geleden 7,69 RMB, momenteel is dat 6,74 RMD.

 

Redelijk opmerkelijk is ook de daling van de Euro tegenover de Russische Roebel.

Voor 1 euro krijg je momenteel 62,63 Russische Roebel. Een jaar geleden was dit nog 88,26.

 

Als we kijken naar de Amerikaanse dollar t.o.v. de Russische Roebel zien we ook een daling maar deze daling is relatief gezien kleiner dan het verlies van de Euro.

 

De Euro staat er internationaal niet heel goed voor, de Eurozone wordt onderworpen aan hevige inflatie. Met de aanhoudende onzekerheid is het zeer goed mogelijk dat de ‘bodem’ nog niet bereikt is.