Kabinet polst Tweede Kamer over afschaffing dividendbelasting

0
907

Het demissionaire kabinet heeft in de Tweede Kamer gepolst of er voldoende draagvlak is om de dividendbelasting toch af te schaffen. Aanleiding is de aankondiging van olie- en gasconcern Shell dat het zijn hoofdkantoor wil verplaatsen van Den Haag naar Londen en een volledig Brits bedrijf wil worden.

Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van RTL Nieuws. Minister Stef Blok (Economische Zaken) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Fiscaliteit) hebben de stemming gepeild bij de fracties. Maar een echt besluit over de dividendbelasting zou waarschijnlijk aan een volgend kabinet zijn.

Het huidige kabinet had in het regeerakkoord afgesproken de belasting op de winstuitkering van bedrijven aan hun aandeelhouders af te schaffen. Met name de VVD was voorstander van die maatregel, bedoeld om Nederland aantrekkelijker te maken als vestigingsland voor internationale bedrijven.

Maar de oppositie zag niets in de miljarden kostende lastenverlichting voor beleggers, en bij de coalitiepartijen lieten de ChristenUnie en D66 ook duidelijk blijken er niet gelukkig mee te zijn. Toen ook nog duidelijk werd dat Unilever ondanks de geplande afschaffing vertrok van Rotterdam naar Londen, verdween de impopulaire maatregel van tafel.

GroenLinks-voorman Jesse Klaver vindt niet dat de dividendtaks alsnog moet wijken, alleen omdat Shell dreigt anders te vertrekken. “Dat is geen oplossing, dat is je laten chanteren”, twittert hij. Ook wat PvdA-leider Lilianne Ploumen betreft blijft het antwoord nee. “Gebruik dat geld om de woningnood op te lossen en om te investeren in de zorg.”

Bron: ANP

Mark Rutte tijdens het debat over de afschaffing van de dividendbelasting, op 16 oktober 2018