[LIVE] Afscheid van 80 Kamerleden – Tweede Kamer

0
134

Live: Afscheid van 80 Kamerleden – Tweede Kamer – Tweede Kamer.

In de plenaire zaal van de Tweede Kamer nemen op dinsdag 5 december tachtig Kamerleden afscheid. Zij zijn na de verkiezingen op 22 november niet herkozen of hebben zelf besloten om de Kamer te verlaten. Kamervoorzitter Vera Bergkamp spreekt de vertrekkende Kamerleden persoonlijk toe.

Ook live op https://twitch.tv/arnews

Steun Arnews ▶ https://streamelements.com/arnews/tip / https://bit.ly/Arnews )
(Donatiealerts komen in beeld tijdens schorsingen & pauzes)

De tachtig Kamerleden die op 5 december vertrekken, doen dat om verschillende redenen:
39 leden gaven aan zich niet verkiesbaar te stellen;
40 leden zijn niet verkozen, maar stonden wel op de kieslijst;
1 lid komt ondanks herverkiezing niet terug in de Kamer.

Commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven
Het afscheid van de Kamerleden vindt plaats tijdens de laatste plenaire vergadering van de Tweede Kamer in de huidige samenstelling. Naast het officiële afscheid staat het verslag van de commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven op de agenda. Deze commissie onderzocht het verloop en de vaststelling van de uitslag van de verkiezingen op 22 november en heeft de geloofsbrieven van de benoemde nieuwe leden gecontroleerd. De voorzitter van de commissie, het Kamerlid Ulysse Ellian (VVD), brengt verslag uit aan de Kamer.

Ontwerp-profielschets
Na dit verslag kunnen op 6 december de 150 gekozen Tweede Kamerleden worden beëdigd. Ook de leden die zitting hebben in de huidige Tweede Kamer en herkozen zijn, leggen dan opnieuw de eed of verklaring en belofte af. Daarnaast stellen de Kamerleden de ontwerp-profielschets voor de toekomstige Kamervoorzitter vast.

Afscheid
Kamervoorzitter Bergkamp richt vanaf ongeveer 13.00 uur het woord tot de vertrekkende Kamerleden. Met persoonlijke toepraken neemt zij afscheid van de Kamerleden. Vervolgens krijgt de scheidend nestor Kees van der Staaij, Kamerlid voor de SGP, het woord en zullen een aantal koninklijke onderscheidingen worden verleend. Daarna wordt overgegaan tot het afscheid van vertrekkend Kamervoorzitter Bergkamp.

Afscheid ‘oude’ Tweede Kamer
In de ‘oude’ samenstelling komt de Kamer alleen op 5 december nog bijeen. Er wordt dan afscheid genomen van alle vertrekkende Kamerleden. Kamervoorzitter Vera Bergkamp spreekt voor iedere vertrekker een afscheidswoord. De dag erna treedt de nieuw gekozen Kamer aan. Tijdens die eerste vergadering stellen de nieuwe Kamerleden een profielschets op voor de nieuwe Kamervoorzitter. Deze kiezen zij later uit hun midden.

——————————-
Na verwerking verschijnen alle livestreams in een afspeellijst;
https://www.youtube.com/playlist?list=PL32eMIgU_tiVkfPHcr2wpz4xcGWoxUyPI
————————————
Disclaimer
Iedereen is hier vrij om zijn mening te uiten, zonder een ander daar persoonlijk mee lastig te vallen. Zelfpromotie & dreigementen zijn niet toegestaan!
Ik wil iedereen de mogelijkheid geven zich te uiten maar hou het leuk. Als je het niet eens bent met elkaar, blokkeren kan via de puntjes naast iemands bericht.

In verband met ieders eigen veiligheid en mijn verantwoordelijkheid kan ik geen links toestaan in de chat.

NL
De vrijheid van meningsuiting is in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Dit grondwetsartikel regelt in de eerste plaats dat niemand vooraf toestemming van de overheid nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat noemen we het verbod van censuur.
Vrijheid van informatie (of informatievrijheid) verwijst naar de bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting met betrekking tot de internet- en informatietechnologie (zie ook digitale rechten).

EU
Artikel 11 – De vrijheid van meningsuiting en van informatie
1. Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te hebben en de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeën, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.
2. De vrijheid en de pluriformiteit van de media worden geëerbiedigd.
————————————
U bent vrij om deze beelden te delen.

Bedankt voor het kijken.
————————————
BRON: Tweede Kamer

Arnews, voor uw dagelijkse dosis politiek ▶ https://bit.ly/2V7xP3O