[LIVE] Debat over aanpak stikstofprobleem / advies Johan Remkes – Tweede Kamer Stikstofdebat

0
211

Live: Debat over het advies van de heer Remkes naar aanleiding van de gesprekken over de aanpak van het stikstofprobleem.

Sprekerslijst:
1. J.F. Klaver GroenLinks 4 min
2. S.M. Beckerman SP 4 min
3. L. Vestering PvdD 4 min
4. C.A.M. van der Plas BBB 4 min
5. J. Thijssen PvdA 4 min
6. T.C. (Tjeerd) de Groot D66 4 min
7. W.R. van Haga Groep Van Haga 2 min
8. A. Kops PVV 4 min
9. P.A. Grinwis ChristenUnie 4 min
10. M. Koekkoek Volt 4 min
11. S.R.T. van Baarle DENK 4 min
12. P.H. Omtzigt Omtzigt 2 min
13. D.G. Boswijk CDA 4 min
14. D.J. Eppink JA21 4 min
15. A.A.H. van Campen VVD 4 min
16. R. Bisschop SGP 4 min
17. G.F.C. van Meijeren FVD 4 min

Voorzitter: Vera Bergkamp.

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 3 november over de aanpak van het stikstofprobleem zoals Johan Remkes die heeft voorgesteld. Ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) komen hiervoor naar de Kamer.

Rapport Remkes
Johan Remkes presenteerde op 5 oktober 2022 het rapport Wat wel kan: uit de impasse en een aanzet voor perspectief. Aanleiding voor het rapport vormden de protesten na aankondiging van de stikstofmaatregelen van het kabinet. Remkes hield de afgelopen zomer gesprekken met het kabinet, medeoverheden, de agrarische sector en andere belanghebbende organisaties. Doel van de gesprekken was om weer tot een verstandhouding te komen waarbij een duurzame toekomst voor agrarische ondernemer en het landelijke gebied centraal staan.

Aanbevelingen
In het rapport vat Remkes het stikstofvraagstuk feitelijk samen, analyseert hij hoe de impasse is ontstaan en doet hij 25 aanbevelingen voor een betere aanpak. In een hoorzitting op 12 oktober lichtte hij zijn rapport toe aan de Kamerleden van de commissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Kabinet
Twee dagen later stuurden ministers Van der Wal en Adema een reactie naar de Tweede Kamer. Zij geven aan dat het kabinet de denklijnen en aanbevelingen uit het rapport van Remkes omarmt. Er wordt gewerkt aan een korte termijn aanpak voor vergunningverlening en een akkoord met afspraken over de toekomst van de landbouw, schrijven zij. Op de agenda van het plenaire debat staan onder meer de aanpak van de zogenoemde piekbelasters en de rekenfout van het RIVM in de lijst van top 100 ammoniakuitstoters.

Uitspraak Raad van State
Kamerlid Klaver (GroenLinks) vroeg tijdens een extra regeling van werkzaamheden op 2 november het kabinet nog voor het debat te reageren op de uitspraak van de Raad van State in de zaak over het zogenoemde Porthos-project. In deze uitspraak staat dat de bouwvrijstelling stikstof niet voldoet aan het Europese natuurbeschermingsrecht. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State constateert dat de bouwvrijstelling niet gebruikt mag worden bij bouwprojecten.

————————————
Laatste video’s:

————————————
Bedankt voor het kijken & vergeet niet te abonneren voor uw dagelijkse dosis politiek

Abonneren op Arnews ▶ https://bit.ly/2V7xP3O

Twitter, korte filmpjes ▶ https://twitter.com/ArnewsNL
Studio Arnews: https://twitter.com/ARnewsNL/status/1414888881619709975
Arnews steunen: https://arnews.nl/steun-arnews/

Na verwerking verschijnen alle livestreams in een afspeellijst;
https://www.youtube.com/playlist?list=PL32eMIgU_tiVkfPHcr2wpz4xcGWoxUyPI
————————————
Disclaimer
Iedereen is hier vrij om zijn mening te uiten, zonder een ander daar persoonlijk mee lastig te vallen. Zelfpromotie & dreigementen zijn niet toegestaan!
Ik wil iedereen de mogelijkheid geven zich te uiten maar hou het leuk. Als je het niet eens bent met elkaar, blokkeren kan via de puntjes naast iemands bericht.

In verband met ieders eigen veiligheid en mijn verantwoordelijkheid kan ik geen links toestaan in de chat.

NL
De vrijheid van meningsuiting is in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Dit grondwetsartikel regelt in de eerste plaats dat niemand vooraf toestemming van de overheid nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat noemen we het verbod van censuur.
Vrijheid van informatie (of informatievrijheid) verwijst naar de bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting met betrekking tot de internet- en informatietechnologie (zie ook digitale rechten).

EU
Artikel 11 – De vrijheid van meningsuiting en van informatie
1. Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te hebben en de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeën, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.
2. De vrijheid en de pluriformiteit van de media worden geëerbiedigd.
————————————
U bent vrij om deze beelden te delen.

Bedankt voor het kijken.
————————————
BRON: Tweede Kamer

Arnews, voor uw dagelijkse dosis politiek ▶ https://bit.ly/2V7xP3O