[LIVE] Debat over rapport parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen – Tweede Kamer 2/2

0
415

Live: Debat over rapport parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen – Tweede Kamer.

De Tweede Kamer debatteert op woensdag 12 april en donderdag 13 april over het rapport ‘Groningers boven gas’ van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen.

Sprekerslijst:
1. H. Nijboer PvdA 15 min
2. A. Kops PVV 10 min
3. C.A.M. van der Plas BBB 15 min
4. S.M. Beckerman SP
5. N. Drost ChristenUnie 10 min
6. F. Boulakjar D66 15 min
7. J. van Wijngaarden VVD 15 min
8. S.C. Kröger GroenLinks 15 min
9. E. Boutkan Volt 10 min
10. A.H. (Agnes) Mulder CDA 15 min
11. F.P. Wassenberg PvdD 10 min
12. P.H. Omtzigt Omtzigt 15 min
13. W.R. van Haga Groep Van Haga 10 min
14. C. Stoffer SGP 7 min
15. N.L. den Haan Fractie Den Haan 4 min
16. B.J. Eerdmans JA21 10 min
17. P. van Houwelingen FVD 10 min

Voorzitter: Vera Bergkamp.

De commissie bestaat uit de leden: Barbara Kathmann (PvdA), Hülya Kat (D66), Judith Tielen (VVD, ondervoorzitter), Tom van der Lee (GroenLinks, voorzitter), Anne Kuik (CDA), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en Peter Kwint (SP).

Ereschuld
De enquêtecommissie deed onderzoek naar de besluitvorming over de aardgaswinning, aardbevingen, schadeafhandeling en versterking in Groningen. De hoofdconclusie luidt dat de belangen van de Groningers structureel genegeerd zijn bij de aardgaswinning in Groningen. Dit heeft voor hen rampzalige gevolgen. In haar rapport stelt de commissie dat Nederland een ereschuld heeft aan de Groningers en doet ze aanbevelingen hoe deze in te lossen.

Voorbereiding debat
Het rapport werd op 24 februari gepresenteerd in Zeerijp, in het aardbevingsgebied. Kamervoorzitter Vera Bergkamp nam het namens de Tweede Kamer in ontvangst. De Kamervoorzitter heeft het rapport doorgeleid naar de commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK). De commissie van EZK heeft het debat voorbereid, onder meer door een bezoek aan Groningen in de week voorafgaand aan het debat.

Vak K
De leden van de enquêtecommissie zitten tijdens het plenaire debat in vak K, gewoonlijk de plek voor bewindspersonen of Kamerleden die een initiatiefwetsvoorstel hebben ingediend. De eerste dag van het debat, woensdag 12 april, komen de woordvoerders van de fracties in de Tweede Kamer aan het woord. De dag erna, op donderdag 13 april, wordt het debat vervolgd. Commissievoorzitter Van der Lee begint dan met de beantwoording van de vragen van de Kamerleden. Van der Lee spreekt namens de enquêtecommissie in de plenaire zaal.

Wat is een parlementaire enquête?
Een parlementaire enquête is het zwaarste onderzoeksinstrument dat de Tweede Kamer tot haar beschikking heeft als zij zelf onderzoek wil doen. Dit maakt het mogelijk om schriftelijke inlichtingen en documenten bij betrokken organisaties te vorderen en getuigen en deskundigen onder ede te horen. Nederlandse staatsburgers die worden opgeroepen door de commissie, zijn verplicht te verschijnen.

———————–
Fragmenten/ hoogtepunten debat over Pegas:

Pieter Omtzigt onthult: Partijpolitieke-discipline is ongekend hoog, dwarsliggers worden afgevoerd youtu.be/q7N14K8w46s

Caroline van der Plas ‘Rutte is de enige die er al die jaren met de neus bovenop zat’ youtu.be/xsGN25zR6jM

Sandra Beckerman ‘Hoelang, laten we premier Rutte zich nog zo opstellen?’ https://youtu.be/BnLTxswFvE4

Na verwerking verschijnen alle livestreams in een afspeellijst;
https://www.youtube.com/playlist?list=PL32eMIgU_tiVkfPHcr2wpz4xcGWoxUyPI
————————
Disclaimer
Iedereen is hier vrij om zijn mening te uiten, zonder een ander daar persoonlijk mee lastig te vallen. Zelfpromotie & dreigementen zijn niet toegestaan!
Ik wil iedereen de mogelijkheid geven zich te uiten maar hou het leuk. Als je het niet eens bent met elkaar, blokkeren kan via de puntjes naast iemands bericht.

In verband met ieders eigen veiligheid en mijn verantwoordelijkheid kan ik geen links toestaan in de chat.

NL
De vrijheid van meningsuiting is in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Dit grondwetsartikel regelt in de eerste plaats dat niemand vooraf toestemming van de overheid nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat noemen we het verbod van censuur.
Vrijheid van informatie (of informatievrijheid) verwijst naar de bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting met betrekking tot de internet- en informatietechnologie (zie ook digitale rechten).

EU
Artikel 11 – De vrijheid van meningsuiting en van informatie
1. Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te hebben en de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeën, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.
2. De vrijheid en de pluriformiteit van de media worden geëerbiedigd.
————————————
U bent vrij om deze beelden te delen.

Bedankt voor het kijken.
————————————
BRON: Tweede Kamer

Arnews, voor uw dagelijkse dosis politiek ▶ https://bit.ly/2V7xP3O