[Terugkijken] Goedkeuringswet vierde verlenging geldingsduur Covid-19 – Tweede Kamer

0
373

Terugkijken: Goedkeuringswet vierde verlenging geldingsduur Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (35979).

Sprekerslijst:
1. P.H. Omtzigt Omtzigt 14 min
2. E.M. Westerveld GroenLinks 10 min
3. S.R.T. van Baarle DENK 15 min
4. W.R. van Haga Groep Van Haga 10 min
5. M.H. Bikker ChristenUnie 5 min
6. S.H. Simons BIJ1 8 min
7. G.F.C. van Meijeren FVD 20 min
8. M. Agema PVV 10 min
9. N.J.F. Pouw-Verweij JA21 8 min
10. H.P.M. Hijink SP 8 min
11. E.M. van Esch PvdD 7 min
12. C.A.M. van der Plas BBB 5 min
13. C.G. van der Staaij SGP 5 min
14. N.L. den Haan Fractie Den Haan 5 min
15. W. Paulusma D66 5 min
16. J. Tielen VVD 4 min

Debat over verlenging tijdelijke wet coronamaatregelen
De Tweede Kamer debatteert op dinsdag 1 februari over de vierde verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt hiervoor naar de Kamer.

Sinds maart 2020 namen de veiligheidsregio’s maatregelen voor de bestrijding van het coronavirus op in zogenaamde noodverordeningen. Maar noodverordeningen zijn alleen geschikt voor (crisis-)situaties van beperkte tijd. Daarom zijn de noodverordeningen vervangen door een tijdelijke coronawet (Tijdelijke wet maatregelen Covid-19). Bevoegdheden liggen hierdoor niet meer bij de veiligheidsregio’s, maar op gemeentelijk niveau, met controlemogelijkheden van de gemeenteraad. In het najaar van 2020 stemde het parlement in met deze tijdelijke coronawet.

———–

Advies Raad van State
De regering heeft het wetsvoorstel op 13 juli 2020 aan de Tweede Kamer aangeboden. Daarmee werd ook het advies openbaar dat de Raad van State een maand eerder daarover uitbracht. De oorspronkelijke versie stuitte op ‘aanzienlijke bezwaren’, aldus de Raad van State. Zo achtte de Raad de werkingsduur van het wetsvoorstel van één jaar te lang en de parlementaire controle op de concrete maatregelen te beperkt.

Parlement moet instemmen
In het voorstel dat de Kamer deze week bespreekt, is de werkingsduur teruggebracht naar zes maanden. Aangezien het verloop van de epidemie onzeker is en ook wanneer er een vaccin of medicijnen beschikbaar komen, voorziet de wet in de mogelijkheid van eerdere maar ook latere beëindiging. Als de wet langer dan zes maanden blijft gelden, moet elke drie maanden een nieuwe verlengingsbeslissing aan het parlement worden voorgelegd.

——————-
Laatste video’s:

Abonneren op Arnews ▶ https://bit.ly/2V7xP3O
————————————

Twitter, korte filmpjes ▶ https://twitter.com/ArnewsNL

De bètaversie van https://Arnews.nl staat live
https://arnews.nl/

Abonneren op Arnews ▶ https://bit.ly/2V7xP3O

Voor Arnews ben ik opzoek naar politiek geïnteresseerden die mee willen denken, werken en of schrijven aan 1 van de aanstaande projecten. Contact kan via info@arnews.nl / Discord/ Twitter.

Na verwerking verschijnen alle livestreams in een afspeellijst;
https://www.youtube.com/playlist?list=PL32eMIgU_tiVkfPHcr2wpz4xcGWoxUyPI

Twitter:
https://twitter.com/ArnewsNL
Studio Arnews: https://twitter.com/ARnewsNL/status/1414888881619709975

————————————
Disclaimer
Iedereen is hier vrij om zijn mening te uiten, zonder een ander daar persoonlijk mee lastig te vallen. Zelfpromotie & dreigementen zijn niet toegestaan!
Ik wil iedereen de mogelijkheid geven zich te uiten maar hou het leuk. Als je het niet eens bent met elkaar, blokkeren kan via de puntjes naast iemands bericht.

In verband met ieders eigen veiligheid en mijn verantwoordelijkheid kan ik geen links toestaan in de chat.

NL
De vrijheid van meningsuiting is in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Dit grondwetsartikel regelt in de eerste plaats dat niemand vooraf toestemming van de overheid nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat noemen we het verbod van censuur.
Vrijheid van informatie (of informatievrijheid) verwijst naar de bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting met betrekking tot de internet- en informatietechnologie (zie ook digitale rechten).

EU
Artikel 11 – De vrijheid van meningsuiting en van informatie
1. Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te hebben en de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeën, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.
2. De vrijheid en de pluriformiteit van de media worden geëerbiedigd.
————————————
U bent vrij om deze beelden te delen.

Bedankt voor het kijken.
————————————
BRON: Tweede Kamer

Arnews, voor uw dagelijkse dosis politiek ▶ https://bit.ly/2V7xP3O