Profiel “Wie is Wybren van Haga”

0
1631

ARNews schets hierbij een profiel over: “Wybren Ridley van Haga” de 54-jarige politicus, die op 31 januari 1967 geboren werd te Den Haag. van Haga heeft een Britse en Nederlandse komaf (“Moeder: Brits en vader: Nederlands”). van Haga is getrouwd en heeft vier kinderen.

Hoe startte hij zijn carrière…

Zijn carrière begon in 1992 bij de VVD, waarbij inbreng deed van zijn kennis gezien zijn achtergrond in het bedrijfsleven. Ook hield hij zich bezig met de regeldruk onder ondernemers en probeerde hij het juiste woord van de ondernemers, op de juiste plek in de kamer te krijgen.

Wybren had een niet zo al te beste start van zijn carriere…

In 2010 verscheen van Haga als gemeenteraadslid bij de Gemeente Haarlem, waar hij een niet al te leuke tijd had, hij maakte daar een partijgenoot uit voor NSB’er en vergelijk een collega met “de slang” uit het boek en tekenanimatie Jungle Boek.

Commando in het leger…

In 1991 haalde van Haga zijn diploma van de elektrotechnische opleiding die hij volgde aan de Technische Unie te Delft. Ook haalde hij in deze tijd zijn propedeuse in rechten aan de Universiteit van Leiden. Na zijn studie ging van Haga (die destijds dienstplichtig was) in dienst bij het Korps Commandotroepen (ook wel ‘KCT’) en haalde hier zijn groene baret. Hij zwaaide rond 1992-1993 af in de functie als Tweede Luitenant KCT en ging zich volledig focussen op het bedrijfsleven.

Bedrijven… Vastgoed… Zonnepanelen…

Van Haga had altijd al een ondernemersdrang in hem, en dat bleek ook wel toen hij in 1993 tot 2002 werkte als ingenieur voor Shell. In 2002 startte hij meerdere ondernemingen in de sectoren; ICT, zorg, duurzame energie/zonnepanelen en het vastgoed. Het vastgoedbedrijf Sjopperdepop BV, dat in eigendom is van van Haga bezat onder meer honderden panden in de omgeving van Amsterdam en Haarlem en het bedrijf Solar4U dan onder Sjopperdepop valt, gaat over de zonnepanelen.

Gebeurtenissen

Van Haga heeft veel meegemaakt in zijn carrière en om hiervan een volledige schets te maken zal enorm veel lezen zijn, daarom hebben we ervoor gekozen om een opsomming te maken van zijn hoogte en dieptepunten in zijn carrière als politicus.

  • Eind 2017: Er wordt een intern integriteitsonderzoek gestart naar van Haga door de VVD. Hij zou zaken verzwegen hebben over zijn vastgoed portefeuille.
  • 2019: Van Haga wordt staande gehouden langs de A4 met een te hoog alcoholpromillage. Als straf moest hij € 5.000 (‘vijf-duizend-euro’) schenken aan de Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers en moest hij bovendien vijf dagen lang vrijwilligerswerk doen.
  • 2020: Van Haga verloor zetels van zijn eenmansfractie en sloot zich aan bij de FvD (‘Forum voor Democratie’).
  • Eind 2020: Van Haga geeft een presentatie om voorlopig op de kandidaatslijst te blijven van de FVD voor de Tweede Kamer verkiezingen, ook gaf hij aan zich volledig aan te sluiten bij de FvD-fractie. Op 30 november 2020 werd hij formeel verbonden aan de FvD.

Tot slot…

Van Haga heeft/had een bijzondere carrière, maar is altijd bereid tot het uiterste te gaan. Laat zich door niets of niemand uit het veld slaan en is vastbesloten om door te gaan, dit is wat ik, de auteur van dit artikelen eruit kan opmaken.