Aanslagen in Kabul, minstens 90 doden – Rutte: ‘verkeerde inschatting’ – Amerikanen vragen bescherming van Taliban + Video’s

0
1119

Aanslagen Kaboel, minstens 60 doden, 140 gewonden.

Bij aanslagen in en rondom het vliegveld in Kaboel zijn meer dan 90doden en 140 gewonden gevallen, inlichtingendiensten waarschuwden eerder voor mogelijke aanslagen.
De eerste aanslag vond plaats op de luchthaven van Kaboel, hier zouden meerdere militairen gewond zijn geraakt. Direct na de explosie openden meerdere ‘ISIS-K’-strijders met automatische geweren, het vuur op militairen en burgers.

Men spreekt van minimaal 13 overleden Amerikaanse soldaten en 15 gewonden. Het lijkt er niet op dat er ook Nederlandse militairen onder de gewonden zijn, het laatste Nederlandse vliegtuig is immers vertrokken. Rutte zei dat er hard wordt gewerkt aan het terughalen van ‘mensen die wij hier willen hebben’.

Nederland evacueerde inmiddels zo’n 2500 mensen waarvan er 1800 naar Nederland zullen komen.

Mark Rutte reageerde op aanslagen:

‘Wat we ons in ieder geval verwijten, is dat wij echt een verkeerde inschatting hebben gemaakt van de situatie ter plekke. Dat merk ik ook in de telefoongesprekken met mijn collega’s. Dit is zo snel gegaan en de verwachtingen waren zo anders over hoelang de situatie in Kaboel houdbaar zou blijven. Dat is zo snel verslechterd en daar is iedereen door overvallen. Dus dat weet je in ieder geval zeker nu. Wat er verder eventueel fout is gegaan gaan wij in kaart brengen.’

 

Een tweede ontploffing vond plaats bij het ‘Baron Hotel’, waar weer véél slachtoffers zijn gevallen. In het Baron Hotel zaten veel Afghanen, in afwachting van hun evacuatie naar Groot-Brittannië. De achtergebleven Amerikaanse soldaten verzorgen de gewonden, waaronder zich ook veel Afghaanse slachtoffers bevinden.

Veel Amerikanen geven Joe Biden de schuld vanwege een slechte exit-strategie. Korte reactie van Joe Biden op de aanslagen:

 

De Amerikaanse ambassade verzoekt alle burgers de luchthaven Kaboel ‘gezamenlijk’ te verlaten. Onder de slachtoffers zouden ook veel Amerikaanse medewerkers zijn.

Ook Sigrid Kaag reageerde op de aanslagen

Het Kabinet vreest dat het noodzakelijk zal zijn contacten met de Taliban te moeten onderhouden om de Afghaanse helpers te evacueren.

 

 

 

 

 

Waarschuwing: schokkende beelden.