Donderdag 26 augustus: Nederland stopt evacuatie Afghanistan – Formatie update – Kabinet luidt Noodklok

0
541

Nederlanders vast in Afghanistan

Sigrid Kaag meldt dat het haar niet gaat lukken alle Afghanen tijdig te evacueren. ‘Ons land doet alles wat ze kan’ Nederlandse militairen zijn inmiddels buiten de haven van de luchthaven actief op zoek naar Nederlandse evacués. De verwachting is dat dat binnen enkele dagen het vliegveld volledig geëvacueerd zal zijn.

Vlakbij het vliegveld van Kabul wordt een bus met Nederlanders tegengehouden, de bus staat al vele uren vast op 1 kilometer afstand van Kabul. Taliban controleert iedereens papieren en houdt de inzittenden in de gaten,  waarom de bus wordt tegengehouden is onduidelijk. De bussen staan al meer dan 15 uur vast. De Taliban checkpoints komen steeds dichterbij het vliegveld, evacuatie wordt steeds moeilijker. België heeft de luchthaven van Kabul verlaten, al hun ambassademedewerkers hebben toevlucht gezocht in buurland Pakistan. De Amerikanen zijn ook al druk bezig met vertrek, een dramatische afloopt dreigt voor velen. De Amerikanen laten 75.000 voertuigen, 600 duizend wapens en 208 vliegtuigen achter in Afghanistan.

Update: Nederland roept mensen in Afghanistan op niet meer naar het vliegveld te komen. Deze oproep volgde nadat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk mensen opriepen naar een veilige locatie te gaan.

Hierbij informeren wij u dat het vertrekplan van het ambassadeteam en de
militairen van het vliegveld in Kaboel in werking is getreden. Dit is een pijnlijk
moment omdat dit betekent dat ondanks alle grote inspanningen van de
afgelopen periode, mensen die in aanmerking komen voor evacuatie naar
Nederland achter zullen blijven. Nederland is door de Verenigde Staten
geïnformeerd vandaag te moeten vertrekken en zal naar alle waarschijnlijkheid
later vandaag de laatste vluchten uitvoeren.

 

Kabinet luidt noodklok wegens overvolle asielzoekerscentra.

De opvangplekken voor asielzoekers zijn bijna allemaal vol. Het zal niet lang meer duren voor alle locaties vol zitten. Dit staat nog los van de verwachte stroom Afghaanse vluchtelingen. Het Kabinet werkt aan grootschalige noodopvang, met minimale voorzieningen in o.a. evenementenhallen. Het kabinet doet een oproep aan gemeenten en provincies om snel meer opvangplekken beschikbaar te maken. In natuurgebied Heumensoord is defensie bezig met het opzetten van een ‘paviljoen’, met verschillende compartimenten van 4 en 6 persoons- kamers. Defensie hoopt zondag 400 plekken gereed hebben, dit noemt men fase 1. Volgende week verwacht men 750-1000 bedden bedden gereed te hebben, dat is fase 2.

Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol noemt het tekort aan opvangplekken een zorgwekkende situatie.

Formatie

Informateur Hamer sprak gistermiddag samen met Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66) met Wopke Hoekstra + Pieter Heerma. ‘s Avonds mocht Gert-Jan Segers zich weer melden bij het vijftal. Later op de avond volgde een brief van Hamer aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Informateur Hamer schreef:

In de week van 16 augustus zijn de gesprekken gestart door de fractievoorzitters van de VVD en D66,
onder mijn begeleiding, over de door hen geformuleerde bouwstenen voor een mogelijk
regeerakkoord met de andere vier beoogde partijen. Deze gesprekken zijn nog gaande en de door de
fractievoorzitters van de VVD en D66 geformuleerde bouwstenen voor een mogelijk regeerakkoord
zijn op basis daarvan nog in beweging.

 

Ook ‘lekte’ er informatie over de ‘VVD/D66 notitie’. In deze notitie staan een aantal stellingen uit het door Rutte en Kaag gemaakte regeerakkoord. Er valt bijvoorbeeld te lezen dat artikel 23 aangepast gaat worden. Ook wordt er gepraat over voorstellen m.b.t. emancipatie van LHTBI-ers.

De brief van Hamer aan Bergkamp:

In de Tweede Kamer vonden gisteren ook pittige gesprekken over Afghanistan plaats.

 

 

https://arnews.nl/2021/08/16/afghanistan-blog-bijleveld-stuurt-militair-vliegtuig-taliban-neemt-macht-over-kabinet-keert-terug-van-reces-voor-debat-afghanistan/

https://arnews.nl/2021/08/25/kamer-keert-terug-voor-spoeddebat-afghanistan-evacuatie-extra-tijd-nodig-broekers-knol-komt-terug-op-uitspraak/