Caroline van der Plas: ‘De wereld staat in de fik en dat gaat met veel hitte gepaard’ – Energiedebat

0
193

Bijdrage Caroline van der Plas (BBB) bij debat over de gasmarkt en de leveringszekerheid – gecompileerd inclusief interrupties n.a.v. beantwoording Rob Jetten(Minister voor Klimaat en Energie). Caroline van der Plas stelt o.a. voor om de basisvoorzieningen weer bij de overheid onder te brengen, vraagt waarom we ons gas naar onze buurlanden blijven exporteren, uit haar zorgen over de huidige situatie in het MKB: stelt dat naast burgers ook b.v. bakkers, slagers en de glastuinbouw in de problemen aan het raken zijn, en de mogelijke impact op de maatschappij groot kan zijn. Verzoekt Minister Jetten om met gemeenten/VNG in gesprek te gaan om model Harderwijk over te nemen.

Spreker: Caroline van der Plas, Boer Burger Beweging.
Voorzitter: Agnes Mulder.
Bewindspersonen: Rob Jetten, Minister voor Klimaat en Energie.
Fragmenten uit: Commissiedebat over gasmarkt en leveringszekerheid.
Locatie: Groen van Prinstererzaal.

Hele debat terugkijken ▶ https://youtu.be/c2oPz6nyPB0

Vulling van gasopslagen
Aardgas is van essentieel belang voor het functioneren van het Nederlandse energiesysteem, onder andere voor het verwarmen van huizen. Daarnaast is in de industrie en tuinlandbouw aardgas een belangrijke energiebron. In de winter wordt door lagere temperaturen veel meer aardgas verbruikt waardoor er grote hoeveelheden nodig zijn. Nederland heeft verschillende ondergrondse gasopslagen om een voorraad aan te leggen voor de winter. De belangrijksten (Norg, Grijpskerk en het Bergermeer) zijn oude gasvelden die tot gasopslag zijn omgebouwd. Het kabinet spant zich in om ervoor te zorgen dat de Nederlandse gasopslagen voor de komende winter zo veel mogelijk worden gevuld. Volgens de laatste cijfers zijn de Nederlandse gasopslagen met gemiddeld 80 procent gevuld, daarmee heeft Nederland het EU-doel voor het vullen van de gasopslagen voor komende winter behaald. De Kamer gaat met de minister in debat over het verder vullen van de gasopslagen en de situatie voor aankomende winter.

Winterpakket Europese Unie
De Europese Commissie heeft een pakket van maatregelen voorgesteld dat de Europese Unie (EU) moet voorbereiden op een mogelijk verdere, dan wel totale verstoring in de levering van Russisch aardgas. Het doel is om in de gehele EU het gasverbruik met 15 procent te verminderen. Lidstaten krijgen in principe vrijheid bij het nemen van maatregelen. Wel is het noodzaak dat de hele samenleving hieraan bijdraagt: van overheid tot huishoudens, van energieleveranciers tot industrie.

Bedankt voor het kijken & vergeet niet te abonneren voor uw dagelijkse dosis politiek.

Abonneren op Arnews ▶ https://bit.ly/2V7xP3O
————————————
Na verwerking verschijnen alle livestreams in een afspeellijst;
https://www.youtube.com/playlist?list=PL32eMIgU_tiVkfPHcr2wpz4xcGWoxUyPI

Steun Arnews d.m.v. een like. Becommentariëren kan in de reacties.
————————————
Disclaimer
Iedereen is hier vrij om zijn mening te uiten, zonder een ander daar persoonlijk mee lastig te vallen. Zelfpromotie & dreigementen zijn niet toegestaan!
Ik wil iedereen de mogelijkheid geven zich te uiten maar hou het leuk. Als je het niet eens bent met elkaar, blokkeren kan via de puntjes naast iemands bericht.

In verband met ieders eigen veiligheid en mijn verantwoordelijkheid kan ik geen links toestaan in de chat en reacties.

NL
De vrijheid van meningsuiting is in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Dit grondwetsartikel regelt in de eerste plaats dat niemand vooraf toestemming van de overheid nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat noemen we het verbod van censuur.
Vrijheid van informatie (of informatievrijheid) verwijst naar de bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting met betrekking tot de internet- en informatietechnologie (zie ook digitale rechten).

EU
Artikel 11 – De vrijheid van meningsuiting en van informatie
1. Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te hebben en de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeën, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.
2. De vrijheid en de pluriformiteit van de media worden geëerbiedigd.

————————————

Live opgenomen beelden uit de Tweede Kamer.

U bent vrij om deze te delen.

Bedankt voor het kijken.

————————————
BRON: Tweedekamer.nl

Arnews livestreams ▶ https://bit.ly/2V7xP3O